Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Yağmur ve kar
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1588 %0.3
43,6101 %1.61
Ara

SİNEKLERİN EKOSİSTEME YARARLARI

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Yaz mevsimiyle birlikte İnsanları rahatsız eden sinekler ortaya çıkmıştır. Dünyada 110.000'den fazla tanımlanmış sinek türü vardır.  Turkiyede en çok görünenleri, karasinek, et sinekleri, sivrisinek, çay sineği, mantar sineği, çiçek sineği şeklinde devam etmekte. Genellikle rahatsız olduğumuz bu eklembacaklıların ekosisteme ne yararı varmış bir bakalım. 

 İlk olarak sivrisineklerin larvaları su içerisinde yaşar ve su ekosistemi için kritik öneme sahiptir. Su içerisindeki tek hücreli algler gibi parçacıkları filtreleyip yerler. Birçok balık normalde algleri doğrudan tüketemez; ancak sivrisinek larvalarının algleri yiyip kendi vücutlarında balıkların tüketebileceği besinlere dönüştürüyor olması, su için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda şu içindeki aşırı yosunlanma da önlenmiş olur. Sivrisinekleri tüketen canlılar arasında çok fazla sayıda kuş, yarasa ve örümcek bulunmaktadır. Özellikle birçok örümcek için sivrisinekler, ana besin kaynakları arasında yer almaktadır. Sivrisinekleri sevmeyip neden var olduğunu düşünsek de besin zincirinin en alt kısmının var olmasına en büyük destektirler.

 Karasinek larvaları yaraları iyileştirici deriyi yenileme rolüne sahiptir. Leşleri yiyerek birçok salgın hastalığın yayılmasını önlerler. Bir dişi sinek 5 aylık bir periyotta 5 trilyondan fazla üremesi sineklerin ağız, ayak ve vücutlarındaki 20 milyonu aşkın bakteriden ve bu bakterilerin cesetlerin parçalanması olayında çok önemli bir olaydır.

 Et sinekleri ise günde yaşama zarar verecek milyonlarca canlıyı yok ederler. Özellikle öldükten sonra bulaşıcı olarak zarar verici canlıları ortadan kaldırırlar. Yaşamda oluşabilecek birçok farklı hastalığın önüne geçme konusunda yardımcı olurlar. Doğada oluşmuş birçok zararlı leşin ortadan kalkmasına destek verirler.

 Aslında rahatsız olup devamlı zarar verdiğimiz bu canlıların ekosisteme ve yaşantımıza ne kadar yararı var değil mi? Bizler ise ne tür yararları olabileceğinden habersizce onlara zarar vermekteyiz. Bunun yerine evimizde rahatsız olduğumuz bu canlıları yakalayıp doğal ortamlarına salabiliriz. Unutmayın hiçbir canlı boş yere yaratılmıştır. Hepsinin bir sebebi görevi vardır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *