VİTAMİNLER VE YARARLARI
Vitaminlerin hayatımızdaki yerini hepimiz çok iyi biliyoruz ama hangi besinlerde bulunduğunu ve nelere yaradığını pek bilmiyoruz. Bu hafta vitaminlerden bahsedeceğim.
İlk vitaminimiz olan A vitamini süt ürünleri, yumurta sarısı, tatlı patates, lahana, havuç ıspanak, kuru kayısı, yulaf ezmesi, fesleğen, domates, kavun vb. İçinde bulunmaktadır. Vücudumuza yararları iste diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı olur. Düşük ışıkta iyi görmemize yardımcı olur.
B vitamini kırmızı et, balık, kümes hayvanları, tam tahıllı besinler, baklagiller, süt ürünleri, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve tohumlarda bolca bulunur. Vücudumuza yararları ise tırnakları güçlendirir, saç köklerini güçlendirir, cildin yapısını onarır, sindirim sistemini onarır, kalp krizini engeller.
C vitamini limon, turunçgiller, kırmızı ve yeşil biber, roka, maydanoz, marul gibi yeşil bitkiler, taze kuşburnu, brokoli, lahana, ıspanak vb. İçinde bulunmaktadır. Vücudumuza yararları iste kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini düzenler, demir emilimini arttırır, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
D vitamini yağlı balıklar, sığır karaciğeri, yumurta sarısı, karides, tavuk, kırmızı et, doğada güneş gören mantarlar ve doğal enerji kaynağı olan güneşte bulunur. Vücudumuza yararları iseyeterli kalsiyum ve fosfora sahip olmak, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önem taşır.
E vitamini Zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar, fındık, badem, ceviz, ay çekirdeği gibi yağlı tohumlar, ıspanak, tere, maydanoz, marul, kereviz, lahana, brokoli, balkabağı gibi sebze ve yeşilliklerde bulunur. Vücudumuza yararları ise bağışıklık sistemini güçlendirir, alyuvarların oluşmasında katkı sağlar, kanın pıhtılaşmasını önler, kolesterolü dengeler, damar sertlesmesini engeller.
K vitamini Ispanak, pazı, brokoli, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, kara lahana, kuşkonmaz, şalgam, pancar yaprağı, maydanoz, hindiba gibi bitkiler, kırmızı ve beyaz ette bulunur. Vücudumuza yararları isekan akışkanlığını kontrol eder, kalp rahatsızlığı riskini azaltır, kemik sağlığını destekler.