Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0245 %0.23
41,7942 %-0.79
Ara

GÜVEN BİTERSE TUZ KOKMUŞ SAYILIR

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Deveye inişi mi seversin, yoksa çıkışı mı diye sormuşlar, Deve; düze kıran mı girdi demiş. Gerçekten de düze kıran mı girdi! Bunca bilgi kirliliği içinde deveyi yokuşa veya inişe mahkûm etmek akıl karı değil?

Et kokarsa tuzlanır, Ya tuz kokarsa?  İşte bu kısmı kimsenin aklına gelmediği için cevabı yok ya! Belki de tuzun kokmasının imkânsız gibi görülmesinden olsa gerek. Hâlbuki tuzun da koktuğuna şahit oluyoruz. O halde gerisini, tuzun koktuğuna şahit olan atalar tamamlayacak. Yani sizler!

Emperatif, zorlayıcı, emredici unsurlar ile toplumun üzerinde bir egemenlik alanı oluşturmak totaliter rejimlerin beslendiği memedir. Bırakınız su mecrasında aksın. Doğal akış yönünü teknolojik(!) üstünlüğünüze güvenerek, değiştirmeye kalkışırsanız doğanın intikamı ağır olur.

 Biliyorsunuz tsunamiler falan teknoloji dinlemiyor. Hatta bazen öküzler başını sallayınca dünyamızın, öküzlerin başında durduğuna inanan insanoğlu(!) depreme yer sallandı diyordu? Görünen o ki toplumsal bir sarsıntı yaşanacak. O halde toplum öküzlerin başının üstünde mi duruyor ki sallantıdan payını alacak!

Hukukun, Etiko-normatif, yani ahlaken nasıl davranılması gereken boyutunu unutup emredici, zorlayıcı unsurlarını öne sürerek içine düşülen çukurdan çıkmaya çalışmak, siyasetin görevi sayılan hukukun işleyebileceği alanı kendi emelleri için düzenlemesine dönüşür. İşte o zaman da tuzun kokmasına vesile olacak sorunlar oluşur.

Adalet duygusuna zarar verecek eylemler ile kişiler ve kurumlar arası güvene halel getirecek davranışlar, toplumsal çürümenin hızını artırır. Ortam gerçekten güven bunalımını artırıyor. İnsanlar ötekileştikçe ve bu alan büyüdükçe sorunlar daha da çözümsüzlüğe doğru gider. En önemlisi de “Din” referanslı toplumsal çoğunluğun,   dünyevi ihtirasları için girdiği çamurun içinde debelenmesi, güzel dinin yüceliğine zarar veriyor farkında değiliz.

Yönetmek-Hükmetmek ikilemi arasında kalmış fakat kişisel ihtiraslar uğruna hükmetmeyi tercih etmiş yöneticilerin içine düştükleri durum, kendileri içinde bir felaket oluşturur. Belki içinde bulundukları süreçte etraflarındaki biatçı tayfanın da etkisi ile reel gerçeklerden uzaklaşsalar da bir gün mutlaka gerçekler ile karşılaşacaklardır.

                O bir gün tuzun kokmuş olduğu ve telafisi mümkün olmayan zararların yaşandığı bir gün olmaz inşallah. Zira Kitle psikolojisine dâhil olmuş bir kişinin, içinde bulunduğu kitlenin aidiyet gücü, onu her türlü korkudan uzaklaştırıp, manipüle edilmesine fırsatlar verir. Çoğu zaman sonradan pişmanlık duyulan kararların verildiği görülmüştür.

Söze deve ile girdik, deve ile çıkalım isterseniz. Deveye sormuşlar, sırtın neden eğri? O da nerem doğru ki demiş?

 

 

- - - - - - -

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *