İşsizliğin son yıllarda zirve yapması ve yaşanan ekonomik kriz özellikle Sivas gibi küçük illeri olumsuz etkiledi. Siyasiler ve il yöneticileri her ne kadar şehirde olumlu bir hava estirse de işsizlik konusunda pek değişen bir şey olmadı.

İnsanların psikolojisi o kadar çok bozuldu ki sakin ve huzurlu olan ilimizde kavgalar ve intihar girişimleri arttı. İşsizler her gün yeni bir umutla güne uyanıyor ve ailesini kalkındırmak ve ihtiyaçlarını karşılamak adına iş arıyor.

Kimileri siyasi partilerin kapısında uzun kuyruklar oluşturuyor kimileri de İŞ-Kur’ aracılığı ile işe girmeye çalışıyor. Defalarca İŞ-KUR’a gidip kendine uygun iş olmadığını duyan insanlar büyük bir hayak kırıklığına uğruyor.

Hayal kırıklığına uğrayan insanlar akşam olduğunda tekrar büyük bir üzüntü ile evine gitmek zorunda kalıyor. İş, aş ve giderlerini karşılamak adına sürekli arayış içerisinde bulunan insanların psikolojisi gün geçtikçe bozuluyor ve aile hayatlarında anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor. Geçimsizlikler yerini boşanmalara bırakıyor. Ortada kalan çocuklar ise yıllar sonra tekrar topluma kazandırılmaya çalışılıyor.

Gençlerin çoğu ise iş bulamadıkları için aile kuramıyor. İş bulma umudu ile okuyan öğrenciler de her geçen gün umudunu kaybediyor. Bu sorunlar yetmezmiş gibi yaşanan ekonomik krizden dolayı işletmeler işçi çıkarmak zorunda kalıyor. Yani her geçen gün işsizlik ordusuna yeni neferler katılıyor.  

Kırsal kesimde yaşayan insanlar iş bulmak adına şehre geliyor. Şehirde de umduğunu bulamayan Sivaslılar bu seferde başka illere göç etmek zorunda kalıyor. İşsizlik sorunu giderilmediği sürece göçün önüne geçilemeyecek gibi görünüyor.

Devlet fabrika yapmaz diyen siyasilerin ve il yöneticilerinin işsizlik konusuna acilen çözüm getirmesi bekleniyor.

İşsizliğe çare memur alımı, sözleşmeli memur alımı, geçici işçi alımı değildir.

1- Üretim çiftlikleri kurarak, 2- Fabrikalar kurarak yapılmalı.

Osmanlı kalkınma modeli de böyle idi. Devlet-i ebed müddet projeler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sivas’a verdiği teşvik sözü ile ilgili de somut adımların atılması noktasında da yine şehri yönetenlere ve Sivaslı milletvekillerine görevler düşüyor. Eğer işsizlik sorununun önüne geçilemezse Sivas’ın göç vermesi ve toplumsal olayların artması kaçınılmaz olacak.