Türkiye siyasetinin muhalif ve sıra dışı isimlerinden biri olan Sırrı Süreyya Önder hakkında en çok merak edilen konuların başında ise “Aslen nereli?”, “Kürt mü?”, “Alevi mi?” gibi kimlik odaklı sorular yer alıyor. Özellikle siyasi pozisyonları ve geçmişte üstlendiği roller sebebiyle kimliğine dair detaylar sık sık gündeme geliyor. Peki Sırrı Süreyya Önder'in kökeni neye dayanıyor? İşte tüm detaylarıyla Sırrı Süreyya Önder’in hayatı ve merak edilen detaylar.
Sırrı Süreyya Önder Aslen Nerelidir?
Sırrı Süreyya Önder, 7 Temmuz 1962 tarihinde Adıyaman ilinde doğmuştur. Babası Ziya Önder, annesi ise Zeliha Hanım’dır. Ailesi uzun yıllardır Adıyaman’da yaşamaktadır ve Sırrı Süreyya Önder de Adıyaman’ın yerel kültürüyle yoğrulmuş bir çocukluk geçirmiştir. Bu nedenle Önder’in aslen Adıyamanlı olduğu resmi ve açık kaynaklarla sabittir.
Sırrı Süreyya Önder Kürt mü?
Birçok kişi onun Kürt kökenli olduğunu düşünmektedir. Ancak bu yaygın kanaat doğru değildir. Sırrı Süreyya Önder, yaptığı birçok açıklamada Kürt olmadığını açıkça ifade etmiştir. Kendisi bu konudaki duruşunu net şekilde şöyle özetlemiştir: “Ben Kürt değilim. Ama bu mesele çözülene kadar Kürdüm.” (Kaynak: Kendi röportaj ve söyleşilerinden)
Sırrı Süreyya Önder Alevi mi?
Sırrı Süreyya Önder’in mezhebi de kamuoyunda sık sık gündeme gelen konular arasında yer alıyor. Alevi olduğu yönünde iddialar bulunsa da, Önder bu konuda hiçbir zaman açık bir mezhep beyanında bulunmamıştır. Bununla birlikte, bazı çevrelerde onun Alevi olduğuna dair güçlü bir inanç mevcuttur. Fakat bu bilgiler resmi olarak doğrulanmış değildir.
Sırrı Süreyya Önder Kimdir?
Sırrı Süreyya Önder, 1962 doğumlu bir Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, gazeteci ve siyasetçidir. Genç yaşta politik bilince ulaşan Önder, 12 Eylül Darbesi sonrasında uzun yıllar cezaevinde kalmış, daha sonra sinema ve yazın alanında önemli işlere imza atmıştır. “Beynelmilel” filmiyle sinema dünyasında dikkatleri üzerine çekmiş, “Emret Komutanım” gibi dizilerde senaristlik yapmıştır. 2011’den itibaren siyasete atılan Önder, BDP, HDP ve son olarak DEM Parti’den milletvekili seçilmiştir. 2023 seçimlerinde DEM Parti’den İstanbul milletvekili olarak yeniden TBMM’ye girmiştir.
Kitapları
Beynelmilel (2009): Aynı adlı filmin öyküsünü anlatır. Türkiye’nin 1980 askeri darbe dönemi atmosferini hem mizahi hem dramatik bir dille yansıtır.
Filmografi
Dizi Senaristliği:
Emret Komutanım (2005-2008)
Kalpsiz Adam (2008) – Senaryo danışmanı
Yönetmen & Senarist:
Beynelmilel (2006)
F Tipi Film (2012)
Taş Yok Mu Taş (2007) – Kısa film
Oyuncu Olarak:
Sis ve Gece (2006)
Mutluluk (2007)
O... Çocukları (2008)
Ada: Zombilerin Düğünü (2009)
Ejder Kapanı (2009)
Mar (2010)
Yeraltı (2012)
Ferahfeza (2012)
Düğün Dernek (2013)
İtirazım Var (2014)
İçimdeki Ses (2015)
14 Tirmeh (2017)
Manyak (2018)