ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 125’e çıkarma kararına Pekin’den sert tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin gümrük vergilerini “silah” gibi kullandığını ve bu yaklaşımın uluslararası ticaret sistemine zarar verdiğini söyledi.
“ABD, Pekin’e yönelik azami baskı politikası izliyor. Ancak bu bencil ve tek taraflı adımlar karşısında Çin geri adım atmayacak” diyen Lin, Washington’un ekonomik baskılarını açık bir tehdit ve şantaj olarak nitelendirdi.
“Vergi ve ticaret savaşlarının kazananı yok”
Sözcü Lin Jian, ABD’nin mevcut tutumunu eleştirerek, “Çin savaşmak istemiyor. Ancak karşısına çıkıldığında da korkmayacak. Halkımızın meşru haklarını ve uluslararası ticaret kurallarını korumakta kararlıyız” ifadelerini kullandı. Lin, ABD’nin müzakere istiyorsa, bunun ancak karşılıklı saygı ve eşitlik temelinde gerçekleşebileceğini vurguladı.
Trump’tan %125’lik vergi hamlesi
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da yaptığı açıklamayla Çin’e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 125’e çıkarma kararı aldığını duyurmuştu. “Çin, dünya pazarlarına yeterli saygıyı göstermiyor. Artık bu durum sürdürülemez” diyen Trump, kararın derhal yürürlüğe gireceğini ve Çin’in bu politikaları gözden geçirmesi gerektiğini belirtmişti.
Trump ayrıca, 75’ten fazla ülkenin yeni vergi düzenlemeleri sonrası ABD ile temas kurduğunu ve bu temasların ardından bazı ülkelere 90 günlük geçici vergi muafiyeti tanıdığını açıklamıştı.
Ticaret savaşları yeniden mi başlıyor?
Trump’ın vergi adımı ve Pekin’in kararlı çıkışı, iki ülke arasındaki ekonomik gerilimin yeniden tırmanabileceğine işaret ediyor. Analistler, bu sürecin küresel tedarik zincirlerini ve piyasaları olumsuz etkileme potansiyeline dikkat çekiyor. Çin’in olası misilleme adımları merakla bekleniyor.