Meksika açıklarındaki Sargasso Denizi’nden başlayarak 7 bin kilometrelik bir yolculuğun ardından Türkiye’deki Bafa Gölü’ne ulaşan Avrupa Yılan Balığı’nın korunması için yürütülen çalışmalarda önemli bir adım daha atıldı. Nesli tehlike altında olan türün yaşam alanlarının ve göç yollarının korunmasına yönelik 3. Yılan Balığı Çalıştayı, Aydın’da gerçekleştirildi.
Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün Mahalli Sulak Alan Komisyonu kararları doğrultusunda organize edilen çalıştayda; habitat restorasyonu göç yollarının iyileştirilmesi, sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları, kirlilikle mücadele ve farkındalık artırma faaliyetleri ele alındı. WWF-Türkiye Bilim Danışmanı Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve izlenecek stratejik yol haritası hakkında bilgi verirken; Adnan Menderes Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ozan Deniz, 2023-2024 yıllarında yürütülen izleme ve analiz çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yılan balıklarının Sargasso Denizi’nden başlayarak Bafa Gölü’ne uzanan yaşam döngüsüne dikkat çekti. Sürücü, “Göç yollarında yer alan barajlar, su tutma yapıları ve diğer insan kaynaklı etkenler bu türün neslini tehdit ediyor. Bilimsel çalışmalarla bu etkenler ortaya konacak ve kamu kurumlarıyla iş birliği içinde çözüm üretilecek” dedi.
Çalıştaya; Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, DKMP Aydın Şube Müdürlüğü, Aydın Büyükşehir Belediyesi, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi, yerel muhtarlıklar, kooperatifler ve EKODOSD Derneği temsilcileri katıldı.