15 Nisan itibarıyla sona eren su ürünleri av yasaklarıyla birlikte bu yılki balık sezonu tamamlandı. Giresunlu balıkçılar, sezonu değerlendirerek gelecek sezondan umutlu olduklarını belirtti.
1 Eylül 2024’te başlayan denizlerdeki av sezonu, 15 Nisan itibarıyla sona erdi. Giresun’un Bulancak ilçesindeki balıkçılar, sezon boyunca elde ettikleri verimi değerlendirerek, yeni sezon için beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi. Balıkçı Hacı Bayram Bekdeş, genel olarak iyi bir sezon geçirdiklerini ifade etti. Bekdeş, "Bu yıl palamutla başladık. İstavrit, barbun ve mezgit de güzeldi. Fiyatlar zaman zaman değişiklik gösterdi, hava koşulları da fiyatları etkiledi. Özellikle emeklilerimizin bu yıl alım gücü sınırlıydı. Bir emekli günde 1 kilo balık alırsa, 200 liradan ayda 5-6 bin lira yapıyor. Bu da onların bütçesini zorluyor. Ancak genel olarak bereketli bir sezondu ve denizdeki tüm arkadaşlarımız bundan faydalandı. Biz satıcılar da emeğimizin karşılığını aldık. Umarım gelecek yıl da bereketli bir sezon olur. Diğer taraftan, balık çeşitliliğimizde azalma var. Trol avcılığı ve zamansız avlanmalar gibi sorunlar bu durumu etkiliyor. Ancak bu yıl balık boyları konusunda daha sıkı denetimler yapıldı. Örneğin, küçük hamsi avcılığını engellediler. Eğer bu sıkı denetimler devam ederse, deniz daha bereketli olacaktır" dedi.
Büyük gemilerde çalışan balıkçı Eyüp Temur ise, palamudun bol olmasından umutlu olduklarını ancak hamsi ve palamuttan beklediklerini tam olarak alamadıklarını belirtti. Temur "Sezon sonlarına doğru istavrit avcılığı yaptık. Sinop’ta güzel avlar oldu. Genel olarak umduğumuz gibi bir sezon olmasa da kötü geçmedi. Önümüzdeki sezonda ise hamsinin çok iyi olacağına dair beklentiler var. Deniz de bunu gösteriyor. İnşallah gelecek sezon daha iyi bir sezon geçireceğiz" dedi.
Emekli öğretmen Yaşar Akalın ise sezonun istikrarsız geçtiğini ifade etti. Akalın, "Hava şartlarının olumsuz etkisi balık sezonunu son günlerde zorlaştırdı. Sezonun bitmesi, balıkseverler için üzüntü verici bir durum. Bu yıl istikrarı yakalayamadık. Güzel balıklar beklediğimiz gibi çok tüketilemedi. Çevre kirliliği ve hava koşulları etkili olabilir. Karadenizliler için balık çok önemli. Bu yıl palamut ve istavrit daha çok tüketildi" ifadelerini kullandı.