Eskişehir’in Kızılinler Mahallesi’nde yetişen balkabağının bu yılki verimi çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Ancak, tarlada 5 liraya satılan bu ürünün semt pazarlarında 30 liraya satılması, üreticilerin tepkisini çekiyor.

Balkabağı hasadının başladığı Eskişehir’de, olgunlaşan kabaklar işçiler tarafından toplanarak römorklara yükleniyor. Türkiye genelinde lezzeti ve dayanıklılığı ile ön plana çıkan Kızılinler Mahallesi’ndeki balkabaklarının verimi, önceki yıllara göre daha iyi olduğu ifade ediliyor. İstanbul ve Sivas gibi şehirlere gönderilen kabaklardan yapılan tatlılar ise damakları çatlatıyor.

Fiyat Farkı Üreticileri Rahatsız Ediyor

Erken Emeklilik Fırsatı! 3600, 5400, 7200 Prim Günüyle Yeni EYT Yolda Erken Emeklilik Fırsatı! 3600, 5400, 7200 Prim Günüyle Yeni EYT Yolda

Tarlada 5 liraya satılan balkabağı, 11 kilometre uzaklıktaki kent merkezinde ise 30 liradan alıcı buluyor. Bu durum, üreticileri rahatsız ederken, aracıları sorumlu gösteriyor. Girdi maliyetlerinin artması ve çiftçilerin kârının azalması, ürünlerin kendilerinden alınan fiyatın 6 katına satılmasıyla birleşince, üreticiler sıkıntı yaşıyor.

Kızılinler Mahallesi’nde balkabağı yetiştiren Fehmi Çiftçi, “Verim güzel ama fiyat kötü. Toptan kilogram fiyatı 5-6 lira, ama semt pazarında 30 lira. Girdiler geçen yıla göre iki kat arttı ama bizim fiyatlarımız artmadı. Aracıdan şikâyetçiyiz, tarladan pazara neden bu kadar yükseldi?” şeklinde konuştu.

Kabak Tatlısının Püf Noktaları

Fehmi Çiftçi, Kızılinler kabaklarının özelliklerini vurgulayarak, “Bizim köyün kabağının özelliği kestane gibi olması. Kalitesi bilinen bir kabak. Kabak tatlısı yapmak isteyenler, önceden kesip bir gece bekletmeli ve kireçli su yapmalı. Ertesi gün kısık ateşte en az 3 saat pişirilmelidir” diye ekledi.

Başka bir üretici olan İsmet Çalışkan da verimden memnun olduğunu belirterek, “Toprağından dolayı çok lezzetli bir kabak oluyor. Allah’a bin şükür, her şeyden memnunuz. Kızılinler’den şehir dışına 2 tır ürün gitti” ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha