Engelli personeller için her yılbaşında asgari ücretin artışı ile birlikte engelli vergi indirimi tutarlarında da artış yaşanmaktadır.

2017 yılında engelli personellerin vergi indiriminden faydalanacak durumda olmaları halinde vergi indirim tutarları aşağıdaki gibidir.

2017 Yılında Engelli Gelir Vergisi İndirim Tutarları

Çalışanın engel derecesine göre gelir vergisi matrahı üzerinden 2017 yılında yapılacak engelli indirim tutarları şu şekilde olacak;

Engel durumu Engelli İndirimi Tutarı

1. derece engelli (%80 ve daha yukarı) 900 TL

2. derece engelli (%60-%79 arası) 470 TL

3. derece engelli (%40-%59 arası) 210 TL

Bu tablodaki vergi indirim tutarları üzerinden işçinin o aydaki gelir vergisi yüzdesine göre işçinin maaşına yansıma olacaktır.

1. Derece engelli için : 135,00 tl

2. Derece engelli için : 70,50 tl

3. Derece engelli için : 31,50 tl olacaktır. İşçinin vergi dilimi oranı %15 den %20 ye geçmesi halinde ise bu tutarlarda artış olacaktır.

Bu tutarlar, engelli ücretlilerde ve bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretlilerde aylık gelir vergisi matrahından indirilir.

Engelli Vergi İndirimi Nasıl Alınır, Nereye Başvurulur?

Eğer çalışmanıza engel teşkil eden bir durum varsa ikamet ettiğiniz yerdeki vergi dairesine başvurabilirsiniz. Vergi dairesi sizden gerekli evrakları istedikten sonra sizi en yakın hastaneye sevk eder. Hastaneden alınan rapordaki iş gücü kayıp oranının en az %40 ve üzeri olması halinde engellilik indiriminden faydalanırsınız.

Kimler Engellilik İndiriminden Yararlanır?

Gelir Vergisi Kanununa göre engellilik indirimi uygulamasından;

• Engelli ücretli,

• Bakmakla yükümlü olduğu engelli bulunan ücretli,

• Engelli serbest meslek erbabı,

• Bakmakla yükümlü olduğu engelli bulunan serbest meslek erbabı,

• Basit usulde vergilendirilen engelliler, yararlanabileceklerdir.

ASGARİ ÜCRETİN ARTMASIYLA BİRLİKTE İŞSİZLİK MAAŞI VE “BES” KESİNTİ MİKTARI DA ARTACAK!

2018 yılında geçerli olacak asgari ücret çalışmaları başladı. Bu asgari ücret çalışmaları ile birlikte, borçlanmadan idari para cezalarına, işsizlik maaşından Bireysel emeklilik kesintilerine kadar birçok rakamda artış yaşanacaktır.

Borçlanma miktarı değişecek!

Asgari ücret yalnızca asgari ücretle çalışanları ilgilendirmiyor. Çalışma hayatında pek çok konu için asgari ücret üzerinden hesaplama yapılıyor. İlk olarak asgari ücret artınca 1 Ocak 2018 itibarıyla SGK’ya yapılan borçlanmalarda bir günlük borçlanma miktarı değişecektir. Bu değişiklikle birlikte doğum, yurtdışı, askerlik borçlanması yapacak kişilerinde asgariden borçlanmış olması halinde bile bu tutarlarda bir artış yaşanacaktır.

İşsizlik Maaşı artacak!

Şu anki yürürlükteki işsizlik maaşı uygulaması asgari ücrete endekslidir. İşsizlik maaşı asgari ücretin en az %40’ı, en fazla da %80’nini geçemiyor. Yeni yılda asgari ücret artışı ile birlikte işsizlik maaşında da bir artış meydana gelecektir. 2017 yılında işsizlik maaşı alırken, 2018 yılında da işsizlik maaşı devam edecek kişiler de bu artıştan faydalanabilecektir.

Bağ-Kur’lunun primi etkilenecek

Bağkurluların prim ödemeleri de asgari ücretle doğru orantılı olduğu için, yeni yılda asgari ücretin artışıyla birlikte bağkurluların’da ödeyeceği prim artmış olacak.

BES Kesinti miktarı da artacak!

Otomatik Bireysel emeklilik sistemi kapsamında şu anda asgari ücretlilerden brüt asgari ücretin %3’ü kadar bir kesinti yapılıyor. Bu rakamda 53,00 tl olarak fonda birikiyor. Yeni yılda asgari ücretin artışıyla birlikte bu kesinti miktarı da artmış olacaktır.