Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9903 %-0.01
41,1780 %0.03
Ara
Sivas Memleket EKONOMİ Çiçek Bamyanın Kilosu Altını Geçti

Çiçek Bamyanın Kilosu Altını Geçti

Amasya'nın coğrafi işaret tescilli çiçek bamyasının kilogramı 3.500 TL'ye ulaştı.

Amasya'nın coğrafi işaretle tescillenmiş çiçek bamyasının fiyatı, altını geçti. Çiçeğinin sarı rengi ve değerini kaybetmemesi nedeniyle halk arasında sarı altın olarak bilinen çiçek bamyanın kurusunun kilogramı, Amasya semt pazarında 3.500 TLye satılıyor. Bu fiyatla, bamya pazardaki en pahalı ürün haline geldi. Bamyanın alıcıları, her saatte bulunabiliyor ve üreticilerin kapısına kadar gelerek alışveriş yapabiliyorlar. Geçen yıl 2.500 tonluk üretimi yapılan bamyanın ekonomiye katkısı ise 367 milyon TL olarak açıklandı. Amasya semt pazarında bamyanın kurusunun kilogramını 3.500 TL’den satan 42 yıllık esnaf Metin Kantarcı, "Bamya borsası altın borsası gibi. Fiyatlar sürekli değişiyor. Şu anda 3.500 TL. 1, 5 ay önce 2.700 TL’ydi. Fiyatlar son dönemde ciddi şekilde arttı. Bamyası olanlar büyük kazanç sağladı" dedi. Bamyanın, altın gibi kolayca nakde çevrilebileceğini belirten Kantarcı, "Gece bile satıldığı oluyor. Kuyumcu açık değildir ama bamyacı açıktır. Çiçek bamyası gram altınla yarışıyor, belki de çeyrek altını yakalayacak" ifadelerini kullandı. Bamyaların hasadı oldukça zahmetli. Yaz boyunca sabah erkenden toplanan minik bamyalar, iğneyle tek tek ipte dizildikten sonra kurutuluyor. Bamyaların dizilme işlemi akşam saatlerine kadar devam ediyor. Törenler ve düğünlerde baş yemek olarak tüketilen bu ürün, özellikle Konya ve Kayseri’de büyük talep görüyor. Bamyanın zahmetli hasadına dikkat çeken Emre Can Kantarcı, "Çiçek bamyasının fiyatının artmasının nedeni, toplama, ekme ve kurutma gibi işlemlerinin zahmetli olması. Bu durum, fiyatının daha da yükselmesine neden olacak" diye belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *