Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kamuoyunun yakından tanıdığı ve Sivas’ın sevilen simalarından birisi olan Prof. Dr. Toparlı ile keyifli bir söyleşi yaptık. Kendini “Sivas aşığı” olarak nitelendiren Prof. Dr. Toparlı, Sivas’ın değerlerini gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Sivas’ın en önemli değerleri arasında tarihi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Toparlı, “Sivas hiçbir zaman düşman işgaline uğramamış bir mübarek şehir, Sultan şehirdir” dedi. Tarih boyunca Sivaslıların atasına ve tarihine sahip çıktığını söyleyen Prof. Dr. Toparlı, “Sivas hiçbir zaman düşman işgaline uğramamış bir mübarek şehir, Sultan şehir. Sadece Timur istilasına uğramıştır. Timur zaten Türk’tür, o olayı kardeş kavgası olarak görüyorum. Kadı Burhanettin 17 yıl Sivas’ı başkent yapmış. Sivas ağzı dualı insanlarla bugüne kadar gelmiş. Sivas’ın milli mücadelede ki yerini anlatmaya gerek yok. 4 Eylül Kongresi burada toplantı. Sivaslı burada atasına, vatanına sahip çıktı. Özellikle görünmeyen kahramanlarıyla, Arap Şeyhi ile Mustafa Taki efendisi ise Müftü Abdurrauf efendisiyle sahip çıktı. Mustafa Kemal’i 108 gün misafir etti. Gelin kızın çeyizini Mustafa Kemal Atatürk’e getirip benim çeyizimi kullanabilirsiniz atam diyerek bu günlere geldik. Bugün eğer bu vatan ve memleket üzerinde rahat dolaşıyorsak onlara şükran borcumuz var” ifadelerini kullandı.
ATATÜRK DÜŞMANLARI TANIMLAMIŞTI..
Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe hitabede “Dahili ve harici bedhahlardan” bahsettiğini söyleyen Prof. Dr. Toparlı, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin dahili bedhahlarca yapıldığını söyleyerek, “Atatürk Gençliğe hitabesinde dahili ve harici bedhahların olacak diyor. Bedhah kelimesi çok önemli. Harici bedhahlar Kurtuluş savaşında ki dış güçlerdir, Yunanlılar, İngilizler, Fransızlar. Maalesef 15 temmuzda ise dahili bedhahlar çıktı ortaya. Ülkemizi ve özellikle bizi sırtımızdan vurmaya çalışan insanlar çıktı. Bunlar dahili bedhahtır. Mustafa Kemal Atatürk o zamandan tanımlamış bunları” şeklinde konuştu.
“4 EYLÜL İLE 15 TEMMUZ RUHU AYNIDIR”
4 Eylül 1919 tarihinde yapılan Sivas Kongresi’nin şehir ve ülke tarihi için çok önemli kararlar içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Toparlı, Sivaslıların 4 Eylül 1919 yılı ile 15 Temmuz darbe girişiminde aynı ruhla mücadele ettiklerini ifade etti. Prof. Dr. Toparlı, “Ama tüm bunların karşısında bir ruh var. O da milli birlik ruhu. 4 Eylül’de Milli mücadele de nasıl birliktelik sağlanmışsa, çok şükür 15 Temmuz’da da aynı birliktelik sağlandı. Bunları yapanlar tanklarıyla toplarıyla, silahlarıyla geldiler ama Akif’in dediği gibi bu güzel insanların imanını unuttular. Sivas böylesine güzel bir şehir. 15 Temmuz’da üzerine düşeni yaptı, 4 Eylül’de de yaptı. Aynı ruh devam ediyor. Sivaslı milli mücadele de 15 Temmuz’da görevini yapmıştır” dedi.
AMACIM SİVAS’A HİZMET
Prof. Dr. Recep Toparlı, bugüne kadar Sivas dışında olduğunu, son 7 yıldır ise Sivas’ta görev yaptığını ifade ederek, “Sivas’a döneli 7 yıl oldu. Yavuz Bülent Bakiler abimizin deyişiyle Sivas’ı dışarıdan sevdim. Geldiğim günden itibaren Sivas’ın kültür hayatı içerisinde yeni bir şeyler ortaya koymaya, Sivas’ın değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştım. En büyük katkıyı Valilik, Belediye ve Üniversitemizden gördüm. Kültürümüzü belli bir noktaya çıkarmak değil, kültürümüzü gençlerimize tam manasıyla anlatmak üzere yola çıktık” dedi.