Türe, Yargıtay’ın güncel kararlarına atıfta bulunarak, aşırı cimri davranışların boşanmada ağır kusur sayıldığını vurguladı.
Avukat Nimet Türe, evliliğin temelden sarsılmasına yol açan sebeplerin genel ve özel olarak ikiye ayrıldığını belirtti. Bu sebepler arasında ekonomik şiddetin önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Türe, “Ekonomik şiddet, eşlerden birinin cimri davranışlar sergilemesiyle ortaya çıkabilir. Örneğin, eve beyaz eşya almama, kışın doğalgazı düşük seviyede kullanma ya da eşe yeterli harçlık vermeme gibi davranışlar ekonomik şiddet kapsamında değerlendirilebilir” dedi.
Cimri Davranışlar Boşanma Sebebi Olabilir Mi ?
Yargıtay’ın 2020 sonrası kararlarına değinen Türe, cimri davranışların boşanma davası sırasında ağır kusur olarak değerlendirildiğini vurguladı. “Yargıtay’ın tüm güncel kararlarında, evlilik birliği içinde karşı tarafı ekonomik sıkıntıya sokan ve ekonomik şiddet boyutuna varan aşırı cimri davranışlar sergilemek, boşanma davasında kusurlu olarak nitelendirilmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
Türe, bir örnek kararda kocanın doğalgazı keserek eşini piknik tüpüyle yemek yapmaya zorlaması gibi durumların hem manevi hem de ekonomik şiddet oluşturduğunu belirtti. Bu tür durumlarda, 8. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararlarda kocanın maddi ve manevi tazminata hükmedildiğini, ayrıca eşin boşanma sonrasında maddi destekten mahrum kalmaması için rayiç bir bedel üzerinden destekten yoksun kalma tazminatına hükmedildiğini aktardı.
Ekonomik Şiddet Boşanma Nedeni Mi ?
Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayalı boşanma davalarında, ekonomik şiddete maruz kalan eşlerin durumu tanıklar veya bilirkişiler aracılığıyla kanıtlayarak tazminat ve nafaka hakkına kavuşabileceklerini belirten Türe, “Tarafların tanıklarına ve bilirkişilere dikkat etmesi önemli. Ekonomik şiddet gören eş, bu durumu ispatlayarak haklarını talep edebilir” ifadelerini kullandı.