Yaz aylarının başlamasıyla birlikte hareketlenen ikinci el otomobil pazarında, dolandırıcılar yeni yöntemler geliştirerek araçların kilometrelerini düşük göstermek amacıyla çeşitli hileler yapıyor. Uzmanlar, araç alacak vatandaşların kilometre oyununa gelmemek için dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Samsun'da Bir Anne, Oğlunun Geleceğini Kurtarmak İçin Her Şeyi Yapıyor Samsun'da Bir Anne, Oğlunun Geleceğini Kurtarmak İçin Her Şeyi Yapıyor

İkinci el otomobil piyasasında, araçların gerçek kilometreleri gizlenerek düşük kilometreli olarak satışa sunulması, dolandırıcılığın en yaygın yöntemlerinden biri haline geldi. Dolandırıcılar, yüksek kilometreli araçların kilometrelerini düşürerek araçları daha cazip ve yüksek fiyatlarla satmayı amaçlıyor. Bu tür hileler, özellikle yaz döneminde artan araç alım satımıyla birlikte daha sık görülüyor.

Oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dolandırıcıların genellikle araçların kilometrelerini göstergeler üzerinde değişiklik yaparak ya da araç beyinlerini manipüle ederek düşürdüğünü belirtti. Uysal, “Kilometre göstergesinde görünen rakamlar normal olarak gözükse de, bu rakamları kilometre tamiri yapan kişiler beyinden düşürebilirler. Yani bir aracı 250 bin kilometre yerine 150 bin kilometre olarak gösterebilirler. Araçların kilometrelerini bu şekilde düşürüp, yüksek fiyata satmak, dolandırıcıların yaygın bir yöntemidir” dedi.

Uysal, vatandaşlara bu konuda dikkatli olmalarını ve aracın çeşitli beynindeki kilometre kayıtlarını kontrol etmelerini önerdi. “Araç beyinleri arasında uyumsuzluk varsa, yani kilometre bilgileri birbirini tutmuyorsa, bu durum kilometre manipülasyonu yapılmış olabileceğine işaret eder. Araç alırken, beyinlerin – yani aracın beyinleri, ABS kayıt beyni, hava yastığı kayıt beyni, konfor gösterge beyni ve direksiyon beyninin – aynı sonucu vermesi gerektiğine dikkat edilmelidir” diye ekledi.

Kaynak: iha