Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9259 %-0.06
41,2274 %0.44
Ara
Sivas Memleket Çevre Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde Buğday Hasadı Başladı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde Buğday Hasadı Başladı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (ATAM) bu yıl ekilen yaklaşık 100 dekarlık buğdayın hasadı başladı. Hasat faaliyetleri Niğde Valisi Cahit Çelik ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu'nun da katılımıyla gerçekleştirildi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (ATAM) bu yıl ekilen yaklaşık 100 dekarlık buğdayın hasadı başladı. Hasat faaliyetleri Niğde Valisi Cahit Çelik ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu'nun da katılımıyla gerçekleştirildi.

Son 2 Yılda Bin Dekar Arazi Tarıma Kazandırıldı

Üniversite, son iki yıldır tarım dışı arazileri ıslah ederek tarıma kazandırma çalışmalarına hız vermiş durumda. Bu kapsamda ATAM ana hizmet yerleşkesinde yaklaşık bin dekar arazi tarıma kazandırıldı. Bu arazilerde bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları ile uygulamalı eğitim faaliyetleri yürütülüyor. Ayrıca, merkezdeki hayvancılığın ihtiyacı karşılanıyor ve şehrin hayvancılık sektörü için kaba yem üretimi yapılıyor.

Farklı Ürünler Yetiştiriliyor

ATAM'da yaklaşık 200 dekar yonca, 250 dekar silajlık mısır ve sorgun tarımı yapılıyor. 200 dekar arazi ise bal ormanı olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, hububat olarak buğday, arpa, yulaf ve yem bezelyesi ekimi yaklaşık 300 dekar arazi üzerinde gerçekleştiriliyor.

Niğde'de Buğday Üretimi

Niğde Valisi Cahit Çelik, Türkiye'de buğday üretiminin en fazla yapıldığı illerin Konya, Ankara, Sivas ve Çorum olduğunu, Niğde'de ise 67 bin 218 hektarlık alanda buğday ekimi yapıldığını ve yıllık 215 bin ton üretildiğini belirtti. Vali Çelik, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin tarımsal kalite anlamında bölgeye ve sebze ve hayvancılık çalışmalarıyla da çiftçilere öncülük ettiğini ifade etti.

Rektörden Açıklama

Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ise Türkiye'de yıllık 20-22 milyon tona yakın buğdaya ihtiyaç duyulduğunu ve ülke genelinde yaklaşık 7 milyon hektar alana buğday ekimi yapıldığını söyledi. Rektör Uslu şunları kaydetti:"Üniversitemizin son yıllardaki çalışmalarıyla yaklaşık bin dekarlık araziyi ıslah ederek tarım uygulamalarına kazandırdık. Bölgesel kalkınma odaklı yaklaşım temelinde bölgenin ve Niğde'nin üretimine katkı verilmeye devam ediyor. Tarım alanında ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumu olarak bölgesel sorunların çözümünü ve tarımsal verimliliği artırıcı bilgi ve teknoloji geliştirmeyi amaçlayan uluslararası bir üniversite olmayı hedeflemekteyiz. Merkezimizde bölge iklimine uygun bitki desenlerinin belirlenmesine yönelik araştırma projelerine, çalıştaylara, kongrelere ve bilimsel toplantılara öncelik vermeye devam edeceğiz."

Hasat faaliyetleri, Vali Çelik ve Rektör Uslu'nun incelemelerinin ardından sona erdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *