Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9755 %-0.05
41,1766 %-0.03
Ara
reklam
Sivas Memleket Çevre Binlerce yıllık mağara peynir deposuna dönüştü

Binlerce yıllık mağara peynir deposuna dönüştü

SİVAS’TA BULUNAN VE BİNLERCE YIL ÖNCE YAPILDIĞI SÖYLENEN MAĞARA, PEYNİRLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR. MAĞARA, İÇERİSİNDE 0 DERECEYE KADAR DÜŞEN HAVA SICAKLIĞI NEDENİYLE DOĞAL BUZDOLABI İŞLEVİ GÖRÜYOR.

Sivas’ta binlerce yıl önce oyulduğu düşünülen mağara, peynirlere ev sahipliği yapıyor. Peynir üreticileri ürünlerini aylarca bu mağarada muhafaza ediyor.

Sivas’ın Zara ilçesinde bulunan ve yıllardır peynir ambarı olarak işletilen kaya mağara dikkat çekiyor. Hava sıcaklığının güneşte 35 dereceyi bulduğu Sivas’ta bu mağarada ise sıcaklık 0 dereceye kadar düşüyor. Çevre illerde ve ilçelerde peynir üreticileri ürünlerini bu mağarada muhafaza ediliyor.

Peynir otelinin işletmeciliğini yapan Sezer Kaleli, dede mesleğini yaşattığını belirterek, “Buranın doğal bir kliması, soğutucusu var. Yazları 0 dereceye düşüyor, kışın da ısınıyor. Burası 2 bin 500 yıllık mağara. El işçiliği var burada, çivilerle oyulmuş. Yaklaşık 100 yıldır bizde. Eskiden buzdolabı olmadığı için o maksatla kullanılmış. Vatandaşlar buraya bozulacak malzemelerini, kıymasını, peynirini yaz aylarında getirirler, aynı bu düzen kira alınırmış” dedi.

“Çevre illerden gelenler oluyor”

Vatandaşların mağaraya ilgi gösterdiğini söyleyen Kaleli, “Peynir oteli olarak geçiyor. Erzincan’dan, çevre illerden, köylerden peynir getiriyorlar. Peynir çabuk bozulan bir yiyecek. Köyde yapıyorlar, getiriyorlar. 2 ila 3 ay bakıyoruz. Daha sonra kira karşılığında peynirin başını bekliyoruz. Burada belirli bir ücret karşılığında muhafaza ediyoruz, bir nevi emanetçiyiz aslında. Buzdolabına, dondurucuya koyan vatandaş önümüzdeki sene daha koymuyor. Burada aldığım lezzeti buzdolabında alamıyorum diyor. Buzdolabından çıkardığında peynir kremşanti gibi oluyor. Buradan aldığı zaman ağzında eriyor. Burası peynire ayrı bir lezzet katıyor” diye konuştu.

Mağarada 12 oda var

Yaz aylarının gelmesiyle vatandaşların peynirleri getirmeye başladığını ifade eden Sezer Kaleli, “Buranın 12 tane odası var. 12 odayı da dolduruyoruz. 10’uncu ayda da herkesin peynirini geri veriyoruz. 12 odamız da doluyor. Hava üfleyen bir yer var. Orası buranın doğal kliması. Yıllardır nereden geldiğini göremedik. Bu ambarı soğutan şey yeraltından gelen soğuk hava” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *