HANİFE KANAT

Değişim Diyetin Kurucusu Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, beslenme alışkanlıklarının hayati önem arz ettiğini vurgulayarak açıklamalarda bulundu.

Beslenme süreci ile ilgili bilgi vererek sözlerine başlayan Uçar; “Diyet diye ifade ettiğimiz beslenme süreci bir birey için anne karnında başlar ve yaşam sonlandığında biter. Ben genellikle insanı bir makineye benzetirim. Öyle bir makine hayal edin ki vücutta bir sorun olduğunda hemen onu telafi edecek bir zekaya sahip. Beden de öyledir. İşte insanın  ruhen ve bedenen beslenmesi eksik olduğunda vücudu toparlamaya çalışır ve alarm mekanizmasını devreye sokar.” dedi.

Danışanların fark etmediği beslenme sorunlarına değinen Uçar; “Birçok insan baş ağrısının, susuzluk kaynaklı olduğunun, vücutta gereksiz biriken ödemin su içmemekten tuzlu yemekten yorgunluktan ekstra sarf edilen efordan kaynaklı olduğunun, kişinin kilo almasının vücudun kan şekeri dengesini sağlayıp onu seker hastası olmaktan korumak amacıyla olduğunun, dizlerdeki ve beldeki ağrının sebebinin vücudun yıllarca taşıdığı ağırlığı artık taşımak istememesinin sinyali olduğunun farkında değil. Her bir kilo dizlere 4 kg bele 8 kilogram olarak yansıyor maalesef. Bunların yanı sıra sağlıksız beslenmenin vücuttaki temel sıvı kaynaklarından biri olan kan değerlerini değiştirmesinden dolayı tüm organları negatif etkilediğini, vücuttaki yüksek kilonun vücudumuzdaki basınç dengelerin negatif etkilemesinden dolayı kişinin de denge problemi oluşmasına ve baş ağrısına neden olmasına sebep olduğunu, yüksek kilonun uyku apnesine neden olduğunu, karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin gün içerisinde sürekli uyuklamaya neden olduğunu, gündüz aç kalıp kalıp tek bir öğünde fazla yemek yemenin kişiyi baygın bir hale getirdiğini, sağlıksız beslenmenin okul başarısını negatif etkilediğini, kişinin doymama duygusunun tercih ettiği besinlerin içeriğinden kaynaklı olduğunu, tatlıyı çok sevdiğini iddia eden ve bir oturuşta bir porsiyon pasta yiyebilen kişinin aslında sevdiğinden dolayı değil de tatlıya olan bağımlılık sürecinden kaynaklı olduğunu, gebelik döneminde sağlıksız beslenmenin çocuğun genlerini etkileyerek yetişkinlik döneminde obezite riskini artırdığını fark edemiyor ne yazık ki. Sağlıklı beslenme yani insanın ömrü boyunca yapacağı bu diyet süreci o kadar çok mekanizmayı etkiliyor ki. Nasıl kaliteli bir benzin kaliteli bir sürüş keyfi elde etmenizi sağlıyorsa kaliteli bir beslenmede kaliteli bir yaşamı yaşama keyfini elde etmenizi sağlıyor.” diye konuştu.

Sağlıklı beslenmenin bir yaşam biçimi olması gerektiğini söyleyen Uçar; “Yeni yıl ile birlikte danışanlarımızdan ve diyet yapma korkusu ile diyetisyene gitmeye korkan insanlara şunu söylemek istiyorum, değişim zihinde başlar ve her zaman söylediğimiz gibi diyet yemek yemektir. O yüzden kendiniz ve sağlığınız için atacağınız hiç bir adımdan çekinmemenizi temenni ediyorum. 2023’ün radikal ve güzel kararlar alınan sağlıklı bir yıl olmasını diliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.