Yozgat'ta kuraklık, Gelingüllü Barajı’nı etkisi altına alarak doluluk oranını yüzde 8’in altına çekti. İçme suyu ve tarımsal sulama için kritik öneme sahip barajdaki su seviyesinin düşmesi, vatandaşları endişelendirdi. Suların çekildiği alanlarda ise çobanlar, hayvanlarını otlatmaya başladı.

Prof. Dr. Ali Demirsoy: "2035'te Küresel Isınma Türkiye'yi Zorlu Süreçlere Sürükleyecek" Prof. Dr. Ali Demirsoy: "2035'te Küresel Isınma Türkiye'yi Zorlu Süreçlere Sürükleyecek"

Barajda Durum Ciddi

Yozgat genelinde barajlardaki su seviyeleri yüzde 30’un altına düşerken, Gelingüllü Barajı’nın durumu özellikle dikkat çekiyor. Bir zamanlar suyla kaplı olan alanlar, şimdi küçükbaş hayvanların otladığı yerler haline geldi. Gedikhasanlı köyünde çobanlık yapan Coşkun Binici, otlattığı alanın daha önce 2-3 metre su altında olduğunu belirtti. "Artık hayvanlarımı burada otlatıyorum. Su seviyesinin düşmesi, hayvanlarımızı etkiliyor," dedi.

Uzmanlardan Uyarılar

Kuraklık ile ilgili açıklama yapan Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Ömer Faruk Karaca, son dönemde artan kuraklığın barajların doluluk oranını azalttığını vurguladı. Dr. Karaca, "Yıllık Türkiye yağış ortalaması 643 mm iken, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri bu ortalamanın altında kalıyor. Vahşi sulama sistemlerinin kullanılması, su seviyelerinin daha da azalmasına yol açıyor," ifadelerini kullandı.

Çiftçileri, devlet destekleriyle basınçlı sulama ve yer altı sulama sistemlerine geçmeye teşvik eden Dr. Karaca, aksi takdirde ileride daha büyük sorunlarla karşılaşılacağını belirtti.

Kaynak: iha