Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9499 %-0.1
41,0664 %-0.25
Ara
reklam
Sivas Memleket Yozgat Yozgatlı ev hanımları kışlık yufka hazırlığına başladı

Yozgatlı ev hanımları kışlık yufka hazırlığına başladı

YOZGATLI EV HANIMLARI KIŞLIK YUFKA HAZIRLIĞINA BAŞLADI

Yozgat’ta kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve 1 yıla yakın bayatlamadan muhafaza edilebilen yufka ekmek yapımına başlandı.

Yozgat’ta gelenek haline gelen kışlık yufka ekmek yapımı telaşı başladı. Kış aylarının yaklaşmasıyla özellikle kırsalda yaşayan kadınlar, yufka ekmek yapımı için kolları sıvadı. Sorgun ilçesine bağlı Aşağıcumafakılı köyünde sabahın erken saatlerinde bir araya gelen kadınlar, hava kararıncaya kadar imece usulü yufka ekmeği pişirmeye devam ediyor. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan un, tuz ve su ile yoğrulan hamurlar, maharetli ellerde beze haline getiriliyor. Bezeler diğer kadınların oklavalarında incecik açılıp yufka haline getiriliyor ve daha sonra ateş üzerindeki saçta pişirilerek ekmek halini alıyor. Bir yıl boyunca evlerin serin yerlerinde ve depolarda muhafaza edilen yufka ekmekler, bayatlamadan tüketiliyor.

Kışlık yufka ekmek yapımına başladıklarını söyleyen köy halkından Kevser Uyar, “Kış hazırlığındayız, senede 2 defa ekmeğimizi yapıyoruz. Kış boyu bu ekmeği yiyoruz. 6 ay, bir yıl bu ekmek dayanır. Un, tuz, su ile yufka ekmeğimizi yapıyoruz. Sabah başlıyoruz ekmek yapmaya akşama kadar devam ediyoruz. Aile bütçemize de katkı sağlıyoruz.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *