Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9499 %-0.1
41,0664 %-0.25
Ara
reklam
Sivas Memleket Yozgat İki ayda 5-6 ton üretiyor, taleplere yetişemiyor

İki ayda 5-6 ton üretiyor, taleplere yetişemiyor

YOZGAT’TA KENDİ İMKANLARIYLA KURDUĞU 112 METREKARELİK ALANDA EŞİ VE ÇOCUKLARIYLA MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞE BAŞLAYAN HASAN TAŞÇI, İKİ AYLIK SÜREDE 5-6 TON ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİYOR.

Yozgat’ta kendi imkanlarıyla kurduğu 112 metrekarelik alanda eşi ve çocuklarıyla mantar yetiştiriciliğe başlayan Hasan Taşçı, iki aylık sürede 5-6 ton üretim gerçekleştiriyor.

Yozgat’ta uzun yıllar ekmek fırınında çalışan Hasan Taşçı, bir yıl önce kendi imkanlarıyla 112 metrekare alanda mantar üretim tesisi kurdu. Sarıhacılı Mahallesi’nde kurduğu üretim tesisinde eşi ve çocuklarıyla kültür mantarı yetiştirmeye başlayan Taşçı, iki aylık bir sürede 5-6 ton mantar üretmeye başladı. Ürettiği mantarları yıl boyu Yozgat’taki market, pazarcı ve manavlara satan Taşçı, mantarın toptan kilosunu 50 ila 60 liradan satıyor. İç piyasanın taleplerini karşılayan Taşçı, ürettiği mantarları şehir dışına da pazarlamak için üretim alanlarını genişletmeyi düşünüyor.

Toptan kilogramı 50-60 liradan satılıyor

İki ayda 5-6 ton mantar ürettiğini söyleyen Taşçı, “Yaklaşık 1 yıldır mantar yetiştiriciliğiyle uğraşıyorum, bu 3. üretimim oldu. Şu ana kadar üretim güzel gidiyor. Burası tek çadır 112 metrekare kullanım alanı var. 2 ay içerisinde yaklaşık 5-6 ton üretim yapıyoruz. Yozgat merkezdeki büyük marketlerin mantar ihtiyacını karşılıyoruz. Şehir dışından Ankara ve Çorum’dan da talepler var ama taleplere yetişemediğimiz için sadece iç piyasada değerlendiriyoruz. En kısa zamanda çadır sayımızı çoğaltacağız, o zaman günlük yaklaşık 500 kilograma kadar üretim yapacağız. Kendi ilimiz dışında şehir dışına da diğer illere de gönderim yapacağız. Şu an toptan 50-60 liraya satışı oluyor. Birinci sınıf kalite olursa 60 liraya kadar toptan verebiliyoruz. Kalitesi biraz düşük olursa kilogramı 45 liraya kadar düşüyor, onun için kaliteli ürün üretmek çok önemli” dedi.

Destek almadan üretim tesisi kurdu

Herhangi bir destek almadan mantar üretim tesisi kurduğunu da belirten Taşçı, “Maliyetler çok yüksek. Kompost, toprak, elektrik, nakliye ve işçiliği de düşünürsek 2 aylık bir süre içinde 200 bin lirayı buluyor. Herhangi bir destek almadan kendi çabamızla yapmış olduğumuz bir tesis burası. Bundan sonraki üretim tesislerini de herhangi bir destek almadan kendimiz yapmayı düşünüyoruz. Mantarın bakımı çok ilgi istiyor, kolay bir iş ama sabah akşam sürekli kontrol etmemiz gerekiyor. Mantar üretim işi güzel, kaliteli üretim yaptığınız zaman para kazandırıyor. İlgi alaka olmazsa yatırmış olduğunuz maliyeti bile karşılayamazsınız” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *