Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9499 %-0.1
41,0664 %-0.25
Ara
reklam
Sivas Memleket Yozgat Bozkırın ortasında üretilen balıklar Avrupa’da sofraları süslüyor

Bozkırın ortasında üretilen balıklar Avrupa’da sofraları süslüyor

BOZKIRIN ORTASINDA ÜRETİLEN BALIKLAR AVRUPA SOFRALARINI SÜSLÜYOR

Türk somonunun Norveç somonuna rakip olduğunu söyleyen balıkçı Adnan Yılmaz, “Yozgat’ta bozkırın ortasında olmaz denileni başardık. Biz burada üretiyoruz. Türk somonu Avrupa sofralarını süslüyor.” dedi.

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde bulunan baraj üzerine kurulu ağ kafes sistemi ile özenle yetiştirilen ve ’Türk somonu’ olarak bilinen alabalıklar, Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Alabalıklar kafeslerde belli bir ağırlığa ulaştıktan sonra Karadeniz’deki somon yetiştiriciliği tesislerine gönderiliyor. Karadeniz’deki balık tesislerinde olgunlaşan alabalıklar daha sonra ’Türk somonu’ olarak 36 ülkeye ihraç ediliyor. Çekerek Barajı’ndaki 5 işletmenin sadece bir kafesinde 10 ila 20 ton alabalık yetiştiriliyor. Yılda ise toplam 3 bin ton alabalık üretilerek Karadeniz’e gönderiliyor. Ayrıca Çekerek Barajı’nda yetiştirilen alabalık ve somonlar da işleme tesislerinde işlendikten sonra Anadolu’dan Avrupa’ya uzanan yolculuğu başlıyor. Barajda yetiştirilen alabalıkların denize sevkiyatı da tırlarla karşılanıyor.

Yaz sezonunda 3 gram olarak kafeslere bırakılan alabalıkları 3-4 kilograma geldikten sonra Karadeniz Bölgesi’ndeki tesislere somon olarak gönderdiklerini söyleyen balıkçı Adnan Yılmaz, “Bu yıl gönderdiğimiz somonları geçen yıl mayıs ayında suyla buluşturmuştuk. Şu an 3-4 kilogram ağırlığındaki bakılarımızı Karadeniz’deki tesislere gönderiyoruz. Çekerek Barajımızda alabalık ve somon yetiştiriliyor. Bizim kapasitemiz şu ana 60 ton civarında yeni projeyle kapasitemizi 150 tona yükselttik. İnşallah bu projemizde de başarılı oluruz” dedi.

Yozgat’ta olmaz denileni başararak bozkırın ortasında somon yetiştirdiklerini de belirten Yılmaz, “Balıklarımız Avrupa ülkelerine gidiyor. Yozgat’ta bozkırın ortasında olmaz denileni başardık. Biz burada üretiyoruz. Türk somonumuz Avrupa sofralarını süslüyor. Ürettiğimiz somonlar, tadı ve lezzeti bakımından Norveç somonuna rakip. Bu gönderildiğimiz balıklar da sezonun son somonuydu” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *