Ramazan ayı ile birlikte Erzincan’ın meşhur tulum peyniri, sofralarda daha fazla tüketilmeye başlandı. Erzincan’ın yaylalarında göçerler, mayıs ve haziran aylarında hayvanlarını yüksek rakımlı dağlara çıkararak, zengin bitki örtüsüyle besledikleri koyun ve keçilerinin sütünü kullanıyor. Bu süt Kemah tuzu ve doğal peynir mayası (şirden) ile işlenerek Erzincana özgü tulum peynirine dönüştürülüyor. Göçerler, çiğ akkaraman koyunu ve kıl keçisinin sütünden ürettikleri peyniri, koyun postlarından yapılan tulumlara, plastik bidonlara veya vakumlu ambalajlara koyarak satışa sunuyor .Yüksek rakımlı yaylalardan sofralara ulaşan tulum peyniri, içerdiği zengin karbonhidrat ve proteinler sayesinde tokluk hissi veriyor. Erzincanlılar ise bu lezzeti Ramazan ayında, hem sahurda hem de iftarda sofralarından eksik etmiyor.
Kilo fiyatı 400 TL olan tulum peyniri, bu yıl da Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Esnaf Özkan Beydili, "Yüksek protein ve karbonhidrat içeriği nedeniyle tokluk hissi veren bir ürün. Ramazan boyunca hem sahurda hem iftarda sofralarda yerini alıyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *