Türkiye’nin tek ters lale koleksiyon bahçesi Erzincan’da çiçek açtı. Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde yer alan bahçede, yılın sadece 20 günü hayatta kalan ters laleler, görsel şölen sunarken, bu nadide çiçekleri koparanlara uygulanacak ceza da dikkat çekiyor: 2025 yılı itibariyle 577 bin TL.
Ters laleler, doğal ortamda nesli tükenme riski taşıyan endemik türler arasında yer alıyor. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen çalışmalar kapsamında, 34’ü Türkiye’nin farklı bölgelerinden, 4’ü ise yurt dışından olmak üzere toplam 38 tür ters lale koruma altına alındı. Ziraat Mühendisi Meral Aslay, "2006 yılından bu yana süren ıslah çalışmaları sonucunda 27 melez çeşit adayı geliştirildi" dedi.
"Doğadan izinsiz toplamanın cezası çok ağır"
Ters lalelerin doğadan koparılması Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden izin alınmadan yapılamıyor. Bu kurala uymayanlara 2025 itibariyle 577 bin TL idari para cezası uygulanacak. Aynı zamanda ters lalelerin yurt dışına izinsiz çıkarılması da yasak.
Enstitü Müdürü Samet Karataş, "Amacımız yerli ve milli ters lale çeşitlerini artırmak ve süs bitkileri sektörüne katkı sağlamak" diyerek, Türkiye'de ters laleler üzerine yürütülen ilk ve tek geniş kapsamlı bilimsel çalışmanın Erzincan’da gerçekleştiğini belirtti.
"Genetik zenginlik koruma altına alındı"
Bahçede toplam 1526 saksı ve 22 yetiştirme tavasında sürdürülen koruma çalışmaları sayesinde 82 popülasyon muhafaza altına alındı. Aslay, "Bu çalışmalar sayesinde doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliği sağlanıyor, aynı zamanda bilimsel araştırmalara da kaynak oluşturuluyor" dedi.