Dünyanın dört bir yanından gelen adayların Türkiye’de eğitim ve kariyer hayallerine kapı aralayan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), 21 Eylül 2024 tarihinde 36 ülkede, 40 sınav merkezinde iki bine yakın katılımcıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen TYS, Türkçe Yeterlik Belgesi kazanma fırsatıyla, yabancı adaylar için cazibesini koruyor. Bu belge, Türkiye’de eğitim alanında önemli avantajlar sağlıyor.

Uluslararası Geçerlilik

TYS, Avrupa Dil Sınavları Geliştiricileri Birliği (ALTE) tarafından Q-mark onayı alarak, Türkçenin ilk uluslararası geçerliliğe sahip dil sınavı unvanını taşıyor. Bugüne kadar Türkçeyi ikinci veya yabancı dil olarak öğrenen binlerce aday bu sınava katıldı. 2024 yılının son TYS uygulamasında en yoğun katılım, Özbekistan, Türkiye, Suriye, Azerbaycan ve Kazakistan’dan gerçekleşti.

Sınavın İçeriği

2013 yılından bu yana yılda üç kez kağıt tabanlı olarak yapılan TYS, adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini değerlendiriyor. Başarılı olan adaylara, puanlarına göre B2 ve C1 düzeylerinde “Türkçe Yeterlik Belgesi” veriliyor.

Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkiye’deki üniversitelerde Türkçe hazırlık bölümü olmaksızın eğitim alma imkanı sunuyor. Ayrıca, bu belge, iş başvuruları ve kariyer planlamalarında belge sahiplerine büyük avantajlar sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan LGS Açıklaması: Sorular Yeniden Mi Hesaplanacak ? Milli Eğitim Bakanlığı'ndan LGS Açıklaması: Sorular Yeniden Mi Hesaplanacak ?

Sonuçlar ve Gelecek

Türkçe Yeterlik Sınavı’nın sonuçları, ekim ayı içinde “sinav.yee.org.tr” internet adresinden açıklanacak.

Kaynak: iha