Kayseri’de uzun yıllardır sürdürülen manda üreticiliği, geçmiş yıllarda yaşanan azalma risklerine rağmen yenilikçi projelerle desteklenmeye devam ediyor. Kayseri Manda Yetiştirici Birliği verilerine göre, 12 yıl önce 1600 civarına düşen manda sayısı, günümüzde çeşitli desteklemeler ve projeler sayesinde 6 bine ulaştı.

Hürmetçi Manda Sütü İşleme Tesisi

Bu projelerden en önemlisi, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Hacılar ilçesi Hürmetçi Mahallesi’nde kurulan Hürmetçi Manda Sütü İşleme Tesisi. MANDAM markası altında faaliyet gösteren tesis, manda yoğurdu ve manda kaymağı üretiminin yanı sıra, Mozzarella peyniri üretimine de başladı.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, 'Yerel Kalkınma Hamlesi' mottosuyla yürüttüğü bu projede, Kayseri Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile işbirliği içinde çalışarak Mozzarella peyniri üretim hattı kurdu. Bu sayede, manda yetiştiricilerinin ürünlerinin katma değerli hale getirilmesi, manda sayısının artırılması ve yerel kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.

Katma Değerli Ürünler

Manda sütünden üretilen Mozzarella peyniri, özellikle pizza ve lazanya gibi lezzetlerin vazgeçilmez bir bileşeni olarak dikkat çekiyor. MANDAM markası, bu yeni ürün çeşitliliği ile birlik ve üreticilerin gelirlerini artırmayı amaçlıyor.

Hatay’da Seyir Halindeki Vinç Alevlere Teslim Oldu Hatay’da Seyir Halindeki Vinç Alevlere Teslim Oldu

2024 yılı itibarıyla yaklaşık 3 milyon TL bütçeli projede, bir adet Mozzarella yapım makinesi, sütleri toplamak için bir adet araç üstü süt soğutma tankı ve birlik üyesi üreticiler için 64 adet otomatik süt sağım makinesi alındı. Proje, gençlerin kırsala dönmesini teşvik ederek, kırsalda istihdam yaratma konusunda da önemli bir katkı sağlıyor.

Kaynak: iha