MEHMET TIRPAN

Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, yapay zekanın tarımda kullanılmasının artık çok önemli olduğunu tüm dünyanın akıllı tarıma yöneldiğini kendilerinin de bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi.

Bu konuya ilişkin ASELSAN ile Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi olarak ulusal bir proje hazırlığı içerisinde olduklarını aktaran Karaköy, “Yapay zekanın tarımda kullanılmasına yönelik çalışmalarımız var. Bu proje sadece Sivas’a özgü değil ulusal bir proje olacak. Erken tanı nasıl insan hastalıklarında önemli ise bitki hastalıklarında da çok mühim. Bu hastalıkların belirlenerek zamanında müdahale ve tedavi edilmesi konusunda ya da bitkinin herhangi bir fotosentez ihtiyacı varsa bu ihtiyacın miktarını artırıcı belirli faaliyetlerin yapılabilmesi adına uzaktan algılamanın önemli olduğunu biliyoruz. Bu projenin Türkiye genelinde yayılımını sağlamak adına da çok büyük bir proje hazırlama hazırlığı içerisindeyiz.” dedi.

Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nin akademik noktada çok kaliteli olduğunu, fakültelerinde alanında uzman, yurt içine ve yurt dışında çok kıymetli yerlerde yüksek lisans ve doktorasını tamamlamış hocaların görev aldığını hatırlatan Karaköy, “Alanında uzman hocalarımızla bitki kliniği kuruyoruz. Bu klinik içerisinde çiftçilerimiz bitki üzerinde gördükleri hastalıkları anında fotoğraflayarak bize atabilecekler. Teşhis ve tanıyı koyduktan sonra tedavinin reçetesini ve uygulamasını çiftçilerimize aktaracağız. Yakında olan çiftçilerimizde bize materyallerini alıp geldiğinde biz o materyalleri değerlendirerek testler ve analizler yaparak hastalığı belirleyeceğiz ve hangi dozda hangi zirai ilacı kullanması gerekiyorsa bu konuda çiftçilerimize destek vereceğiz. Böylelikle doğru zirai ilacın doğru zamanda kullanılmasını sağlayarak çiftçimizin daha sağlıklı bir ürün almasını hem de cebinden daha az para gitmesini sağlamış olacağız. Bu konuda özel sektörle de iş birliği içerisindeyiz. Bazı konularda da özel sektörden destek alınarak çiftçimiz doğru yönlendirilecek. Çünkü zirai ilaç konusunda ciddi bir bilgi kirliliği var. Bir bakıyoruz çiftçi nohut ekmiş. Bitki hastalanmış çiftçiye hastalıkla ilgisi olmayan ilaç verilmiş. Yani buğdayda pas hastalığına karşı kullandırılan ilacı nohut kullandırılmış. Bu hiçbir fayda sağlamaz çiftçi cebinden boş yere para harcıyor anlamına gelmektedir. Bu ve buna benzer uygulamalar çok fazla. Bu konuda bizim tek amacımız doğru teşhis ve tanı. Doğru tedavi ve dozunda zirai ilaç kullanarak çiftçiye fayda sağlayabilmek. Özel sektörün, kamunun, üniversitelerin ilgili paydaşlarımızın ayrı düşünülmesi mümkün değil. Hep beraber olduğumuzda anlam ifade eder. Zirai şirketler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden kopuk çalışmamız mümkün değil. Enerjimizi birlikte harcamalıyız. Bizim kapımız herkese açık. Özel sektörle ve ilgili paydaşlarımızla zaten iş birliği içerisindeyiz. Bu konuda çiftçilerimizi doğru yönlendirebilmek adına el birliği ile mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.