Sonbahar aylarında günlerin kısalması ve gün ışığının azalması, serotonin seviyesinde düşüşe yol açarak mevsimsel depresyon riskini artırıyor. Acıbadem Bodrum Hastanesi’nden Uzman Psikolog Özge Bilir, özellikle kadınlar ve gençler arasında daha yaygın görülen bu depresyon türünün belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Depresyonun, bireyin benlik saygısında düşüş, özgüven eksikliği, keyif alamama gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Bilir, en belirgin semptomların “hayattan keyif alamama ve çökkün ruh hali” olduğunu söyledi. Depresyon sürecinde iştah ve uyku değişiklikleri, huzursuzluk, dikkat dağınıklığı, kaygı, ölüm veya intihar düşüncelerinin de eşlik edebileceğini ifade etti.

Mevsimsel Depresyon ve Sebepleri

Muğla’da Tırdan Saçılan Tonlarca Narenciye Yolu Kapattı Muğla’da Tırdan Saçılan Tonlarca Narenciye Yolu Kapattı

Psikolog Bilir, sonbahar-kış döneminde azalan gün ışığı nedeniyle melatonin seviyesinin yükseldiğini ve bunun serotonin seviyesini düşürdüğünü belirtti. “Bu değişim daha çok kadınlar ve gençlerde mevsimsel depresyon belirtilerini artırabiliyor,” diyen Bilir, depresyonun ortaya çıkmasında duygusal, çevresel ve biyolojik faktörlerin etkili olduğunu kaydetti.

Tedavi ve Işık Terapisi ile İyileşme Mümkün

Mevsimsel depresyonun tedavisinde psikoterapinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Psikolog Bilir, tedavi sürecinde ilaç desteğinin de gerekli olabileceğini ifade etti. İyileşmeye katkı sağlayan ışık terapisinin, depresyon semptomlarını azaltmak için kış aylarında yarım saatlik periyotlar halinde uygulandığını belirten Bilir, bu yöntemin beyaz ışık kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Mevsimsel Depresyonla Başa Çıkmak İçin Öneriler

Psikolog Bilir, depresyon belirtilerini hafifletmek için sağlıklı uyku düzenine dikkat edilmesini, gün ışığından faydalanmayı, düzenli egzersiz yapmayı ve D vitamini açısından zengin gıdalar tüketmeyi önerdi. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyi azaltmanın, sosyal ilişkileri güçlendirmenin ve hobi edinmenin mevsimsel depresyonla başa çıkmada yardımcı olabileceğini ifade eden Bilir, depresyon sürecinde bilişsel davranışçı terapi ekolüyle psikoterapinin çok etkili bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti.

Kaynak: iha