Sivas’ta, aylar önce toprakla buluşan renkli patateslerin hasadına başlandı. Sarı, mor ve kırmızı renkleriyle dikkat çeken patatesler, besin değerleriyle de öne çıkıyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri, alternatif tarımı geliştirmek ve yeni ürünleri çiftçilere tanıtmak amacıyla yürüttükleri çalışmalarla, 600 dekarlık arazide daha önce bölgede denenmemiş patates çeşitlerini yetiştiriyor. Son yıllarda ilgi gören mor patates, içerdiği yüksek kalsiyum, magnezyum ve potasyum ile insan sağlığına faydalı bir seçenek olarak öne çıkıyor. Ayrıca, kırmızı patatesin de hasadı yapılarak çiftçilere tanıtılacak.
Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Demirbaş, mor patatesin yüksek antioksidan içeriğiyle sağlığa faydalarının bilindiğini vurguladı. "Bu ürünler, diyabet hastalarının şeker düzeylerinin düzenlenmesine de yardımcı olabilir. Elde edilen ürünlerle 120 öğrenciye burs vereceğiz," diyen Demirbaş, geçen yıl yüz öğrenciye burs sağladıklarını, bu yıl rektörün desteğiyle bu sayıyı artırdıklarını belirtti.
Öğrencilerin hem bilgi edinip hem de pratik yapma fırsatı bulduğuna dikkat çeken Demirbaş, "Burada doğal yöntemlerle ürün yetiştirmeyi öğreniyorlar. Hem de bu ürünler burs olarak geri dönüyor," dedi.