HANİFE KANAT
Eczanelerin ve ecza depolarının kar oranları, ilaç kararnamesi ile belirleniyor. Ancak fiyat kararnamesinin 2009 yılından bu yana güncellenmemiş olması eczacılarımıza çok büyük sorun yaşatıyor ve bu kriz her geçen gün daha da artıyor. Sivas Eczacılar Odası Başkanı Bahadır Eren konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Fiyat kararamesinin en son 2009’da yenilenmiş olmasının, özellikle son 5 yıldır eczacılara çok büyük sorun yaşattığıı belirten Eren; “İlaç fiyatı arttıkça kar oranı azalıyor, kararnameye göre ilacın satış fiyatı 100 lira ise kar oranu yüzde 25 oluyor. 100 lirayı geçerse yüzde 18, 200 lirayı geçerse yüzde 12’ye düşüyor. Bu durumun üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan sözleşmeye istinaden yüzde 2 dolaylarında iskonto yaptığımızda, eczanelerin kar oranı olukça düşük oluyor. Dolayısıyla son 10 yılda eczanelerin brüt kar oranı yüzde 25’ten yüzde 12 civarlarına inmiş oluyor.” dedi.
Ülkemizde yaşanan enflasyon artışından herkes kadar etkilendiklerini dile getiren Eren; “Ülkemizdeki enflasyonist ortamın hızlı bir şekilde, kira, personel ve fatural gibi giderlerimizin oldukça arttığı bir dönemde kar oranımız ciddi oranda düştü. Masraflar büyüyor biz küçülüyoruz.” açıklamasını yaptı.
Halkın ilaca kesintisiz ulaşabilmesi için eczanelerin var olması gerektiğini savunan Eren; “Halk sağlığı ve halk’ın ilaca kesintisiz ulaşımını her zaman öncelik olarak gördüğümüz bir mesleğin mensubuyuz, halkımızın her zaman ucuz ilaca ulaşması gerektiği taraftarıyız. Diğer yandan bahssettiğim tüm bu durumlardan dolayı eczanelerimizin giderlerini karşılamakta zorlanıyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.