Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6753 %0.09
40,0531 %0.19
Ara
Sivas Memleket Sivas İlk 7 deyiz

İlk 7 deyiz

MEHMET TIRPAN

İl Genel Meclisi İhtisas komisyonlarınca hazırlanan ilimiz genelinde Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca destek verilen firma sayıları, hibe tutarları ve bu firmaların faaliyetleri hakkındaki rapor mecliste ele alındı.

Komisyonların ortak hazırladığı rapor hakkında İl Genel Meclis üyelerine bilgi veren Dadaloğlu Karakoyun, AB Katılım Öncesi Yardım aracı Kırsal Kalkınma hibelerini (IPARD) 2011 yılında bugüne kadar Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu üzerinde yatırımcılara kullandırıldığını belirterek Sivas’ın 42 il içinde en fazla hibe ödenen 7 il içerisinde yer aldığını söyledi.

Türkiye genelinde Sivas’ın da içerisinde bulunduğu 42 ilin bu hibelerden kullandığını aktaran Karakoyun, “Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsalda 16 sektördeki yatırımlara yüzde 40 ila yüzde 70 arasında hibe verilmektedir. IPARD hibelerinde kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. Kadın yatırımcılara sıralamada ilave puan vererek projelerini ön plana çıkartılmaktadır. 40 yaş altı genç yatırımcılara hayvancılık tedbirinde ilave yüzde 5 hibe sağlanmaktadır. Sivas 42 il içinde en fazla hibe ödenen 7. İldir. Toplam 1340 projeye 364 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu hibenin 302 Milyon TL’si ödenmiş ve 61.90 Milyon TL’si ödenecektir. Bu hibeler sayesinde 670.70 Milyon TL yatırım yapılmıştır. Sivas iline; 144 süt üretim tesisi, 71 besi çiftliği, 6 süt işleme tesisi, 6 süt toplama merkezi, 5 kırınızı et işleme tesisi, 3 meyve - sebze işleme, soğuk hava deposu, 838 bitkisel üretim, işleme ve pazarlama projesi, 249 arıcılık projesi, S zanaatkarlık ve katma değerli ürünler projesi, 12 kırsal turizm tesisi, 1 yenilenebilir enerji tesisi kazandırılmıştır. Sivas ilimizdeki hayvancılık işletmelerinde yaklaşık olarak 20 bin civarında hayvan bulunmakta ve günlük 50 ton süt üretimi yapılmaktadır. Bu hibe tutarlarının içerisinde son 2-3 yıldır devam eden işlerde bulunmamaktadır. 2013-2018 yılları arasında Akıncılara yatırım değeri 11, 3 Milyon TL olan 5 projeye 5, 8 Milyon, Altınyayla’da yatırım değeri 28, 8 Milyon olan 89 projeye 15, 8 Milyon, Divriği’de yatırım değer, 3, 2 Milyon TL olan 13 projeye 1, 8 Milyon, Gemerek’te yatırım değeri 89, 7 Milyon TL olan 47 projeye 46, 5 Milyon, Gürün’de yatırım değeri 27, 1 Milyon TL olan 89 projeye 15, 2 Milyon TL, Hafik’te yatırım değeri 25, 4 Milyon TL olan 80 projeye 13, 4 Milyon TL, Kangal’da yatırım değeri 22, 3 Milyon TL olan 111 proje 11, 3 Milyon, Koyulhisar’da yatırım değeri 11, 5 Milyon TL olan 28 projeye 6, 1 Milyon, Suşehri’nde yatırım değeri 18, 7 Milyon TL olan 10 proje 9, 6 Milyon, Ulaş’ta yatırım değeri 24, 9 Milyon TL olan 52 projeye 13, 9 Milyon, Yıldızeli’nde yatırım değeri 58, 3 Milyon TL olan 172 projeye 31, 6 Milyon TL, Zara’da yatırım değeri 60, 5 Milyon TL olan 152 projeye 33 Milyon, İmranlı’da yatırım değeri 8, 2 Milyon TL olan 26 projeye 4, 5 Milyon TL, Şarkışla’da yatırım değeri 180, 4 Milyon TL olan 223 projeye 101 Milyon, Gölova’da yatırım değeri 3, 7 Milyon olan 2 projeye 2, 3 Milyon TL, Doğanşar’da yatırım değeri 100 Bin TL olan 2 projeye 100 Bin TL ve son olarak Merkezde 96, 4 Milyon TL olan 239 projeye 52, 1 Milyon TL destek verilmiştir.” ifadelerini kullandı.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *