Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1498 %0.46
43,5769 %0.18
Ara
Sivas Memleket Sivas “Hububat alım fiyatları çiftçiyi memnun etmeli”

“Hububat alım fiyatları çiftçiyi memnun etmeli”

MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkan Yardımcısı Murat Sulakçı, 2022 yılı hasat dönemine az bir süre kaldığını, mahsul alımlarının çiftçiyi mağdur etmeyecek meblağlarda olması gerektiğini söyledi.

Bir çok üreticinin temel gıda maddesi olan buğdayın üretimin de maliyetlerin aşırı derecede yüksek olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Sulakcı, “Güz döneminde 7 TL’ den tarlasını eken üretici bahar döneminde maalesef 22 TL’den mazot 14 bin TL’den de yazlık gübre alarak mevcut ürününü hasat etmek amacıyla bu yüksek orandaki maliyetlere boyun eğerek ürünü tarladan kaldırmak yoluna gidiyor. Şimdi sıra her yeri pahalıda olsa ekin diyen hükümete kalıyor. Hububat alım fiyatları çiftçiyi memnun etmeli.” dedi.

Buğday taban fiyatının çiftçilerin önümüzdeki güz döneminde nasıl bir planlama yapacağını belirleyeceğini hatırlatan Sulakcı, “Mevsimsel değişiklikler ve girdi maliyetlerinin artması üreticiye darbe vurdu. Dünyadaki anormal şartlar, dünyanın ikinci büyük buğday üretimini yapan Hindistan’daki kuraklık ve aşırı sıcaklık üretime de bu süreçte göz önünde bulundurulmalı. Öte yandan Rusya ve Ukrayna’daki savaşında devam etmesi ithalat noktasında da sıkıntı yaşayacağımız net bir şekilde ortada koyuyor. Bu sıkıntılar göz önüne alınarak maliyet ve sosyal refah payı da göz önünde bulundurularak çiftçinin mahsulü alınmalıdır. Eğer çiftçiyi tatmin edilecek bedel verilmez ise maalesef çiftçi istese bile bu şartlarda üretim yapamaz hale gelebilir. Hükümet bu konuda daha duyarlı olmalıdır ve çiftçileri desteklemelidir. Çiftçi eğer tamamen üretimden el çekerse başka ülkelerin eline bakar hale geliriz.” ifadelerini kullandı.

YOL GÖSTERİCİ OLUNMALIDIR

Çiftçilere hukuksal açıdan yol gösterecek ofislerin Tarım Bakanlığı öncülüğünde kurulması tavsiyelerinde bulunan Sulakçı, “Hepimizin de bildiği gibi ülkemizde birçok Üretici Birliği ve Ziraat Odaları mevcuttur. Ancak bu birlikler ve odaların çok az bir kesimi hariç  maalesef hiç bir zaman üreticinin sesini ve haklarını yeterince savunmamış sadece seçimden seçime üreticinin yanına gitmiştir. Hal böyle olunca  en büyük mağduriyeti yine üreticiler yaşamıştır. Çiftçi kesimi sorunlarıyla  yalnız bırakılmış oysa ki olması gereken diğer halk kesimlerde kendi hak ve hukukunu savunan sendika  gibi oluşumları ile sosyal ve ekonomik yönden bu kesimlerin sesi olan yapılar noktasında hareket etmeleri gerekli idi. Bu olmayınca yaşanan ekonomik sıkıntıdan en büyük darbeyi maalesef üreticinin yediğini de biliyoruz.  Bu yaşanan haksızlıklara karşı  çiftçilerin birçok hukuksal açıdan olsun  girdi maliyetleri açısından olsun  konularda korunmaya alınması, hak ve hukukunun savunulması hayati önem arz etmektedir. Bu konuda en kalıcı çözümü ise Tarım Bakanlığı bünyesinde il ve ilçe müdürlüklerinde Çiftçinin Hukuk Ofisi kurularak üreticinin yaşadığı birçok hukuksal konularda yol gösterici olması sağlanmalıdır.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *