MEHMET TIRPAN
Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Üreticinin maliyetlerinin düşürülmemesi halinde vatandaşların yüksek enflasyon altında ezilmeye devam edeceğini söyledi.
Enflasyonun düşmesinin ve üretimin artmasının girdi maliyetlerine bağlı olduğunun altını çizen Milletvekili Ulaş Karasu, “Mart ayının içinde buğday üreticilerine doğrudan gelir desteklemeleri yatırıldı. Mazot ve Gübre desteği adı altında ödenen bu meblağ resmen üretici ile dalga geçmek anlamına geliyor. Verilen destekleme ile günümüzde çiftçi 2 Litre mazot ve 3 kg’da DAP gübresi alabiliyor. 2002 yılında ise çiftçiye verilen destekle o gün 10 Litre mazot, 40 kilogram DAP gübresi alabiliyordu. Yani çiftçi 20 yılda 10 kat destekleme anlamında geriye gitmiş. Bu durum sadece destekleme için geçerli değil. Üretmek için sürekli çaba gösteren çiftçi ve besici 20 yıldır hep geriye gidiyor” dedi.
Çiftçilerin her geçen gün ürettim den el çektiğini açıklayan Karasu, “Ak Parti Hükümeti 2006 Yılında Tarım Kanununa göre Milli gelirin yüzde 1’inin çiftçiye destekleme olacağı olarak verilmesini kanunlaştırdı. Peki bu süre zarfından itibaren gelinen süreçte ne oldu 16 yıllık sürede bu kanun hiç yerine getirilmedi. Maden çiftçiye Milli gelirden pay verecektiniz bu kanunu çıkardınız şimdiye kadar niye vermediniz. Bu kanun gereği Milli Gelirden bu yıl çiftçiye destek verilmiş olsa toplam da 29 Milyar TL yerine 77 Milyar TL destekleme verilmesi gerekiyor. Ama çiftçiye gelince desteklemeyi ödemiyorlar. Lisanslı Depoculara çiftçi buğdayın tonunu 2 bin 400 TL’ye sattı. Geçtiğimiz günlerde TMO buğday alımını Lisanslı Depolardan 6 bin 750 TL’den aldı. 6 Ayda buğdayın fiyatı üç katına çıktı. Şimdi TMO 6 bin 750 TL’ye aldığı buğdayı fabrikalara 3 bin 500 TL’ye satıyor. Un fiyatları yükselmesin diye piyasayı süspanse etmeye çalıştı. Madem TMO’nun bu kadar gücü vardı Rusya ve Ukranya’dan aldığı buğdayı Türk Çiftçisinden alsaydı fabrikalara yine ucuz verilse idi. Burada Türk Çiftçisi hariç herkes kazandı. Bizim asıl yapmamız gereken çiftçinin girdi maliyetleri düşürülmeli. Buğdayı eken, mazotu 20 TL’nin üzerinde alan ve bir o kadar da gübreye para veren çiftçi ürettiği buğdayını kaç TL’den satacağını bilmiyor. Çiftçi ürettiği buğdayını kaç TL’den sattığını bilecek ki ona göre üretim yapsın. Sürekli yaşanan sıkıntılardan sonra da bu sefer üretici üretmekten el çekiyor” ifadelerini kullandı.