Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başlatılan "sahte sigortalılık" denetimlerinde usulsüzlük tespit edilen kişilerin sayısı 100 bine ulaştı. Denetimler özellikle "naylon şirketler" üzerinden yatırılan SGK primlerine odaklanırken, bu yöntemle emekli olanların evlerine tebligatlar gönderilmeye başlandı.

EYT Düzenlemesi ile Artan Emekli Sayısı ve Sahte Sigortalılık Tespiti Yapıldı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile Türkiye'deki toplam emekli sayısı 17 milyona yaklaşırken, SGK bu süreçte, sahte sigortalılık tespitleriyle emekli maaşı alan kişilerin sayısını azaltmayı hedefliyor. Yapılan geriye dönük denetimlerde, son birkaç yılda 100 bin kişiye sahte sigortalılık nedeniyle usulsüzlük tespit edildi. Bu kişiler hakkında emekli maaşlarının geri alınacağı ve bazı tasarrufların yapılacağı açıklandı.

Tebligatla Süreç Başladı

Sabah Gazetesi'nden Önder Yılmaz’ın haberine göre, SGK, emeklilikte usulsüzlük tespit edilen kişilere önce ikamet adreslerine tebligat gönderiyor. Tebligatta, SGK ilçe merkezine savunma yapılması gerektiği ve bu savunmanın 3 iş günü içinde verilmesi gerektiği vurgulanıyor. Usulsüzlük tespitinde eğer hata SGK’dan kaynaklanıyorsa geriye dönük 5 yıl, eğer hata vatandaştan kaynaklanıyorsa geriye dönük 10 yıl yapılan ödemeler faizli bir şekilde geri tahsil ediliyor.
Sgk

İlk Çağla Hasadı Başladı İlk Çağla Hasadı Başladı

Savcılığa Suç Duyurusu Yapılacak

Usulsüzlük tespiti sonrası, ilk aşamada emekli maaşı alan kişilerin maaşları kesiliyor. Ardından, şimdiye kadar aldıkları emekli maaşları, yasal faiziyle birlikte hesaplanarak geri ödemeleri talep ediliyor. SGK, sahte sigortalılık yapan iş yeri sahipleri ve sigortalı bildiren kişilere karşı da suç duyurusunda bulunuyor. İlgili kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına, "resmi belgede sahtecilik" ve "SGK’yı zarara uğratma" suçlarından dava açılacak.
1919293

Zamansız İnceleme ve Usulsüzlük Süreci

Sahte sigortalılık incelemelerinde dikkat çeken bir diğer önemli husus ise, bu tür usulsüzlüklerin tespitinde zamanaşımı olmaması. SGK, geriye dönük olarak herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın geçmiş yıllara yönelik inceleme yapabiliyor.

Kaynak: SABAH