
Sivas'ta son aylarda ortaya çıkan şap hastalığı besici ve çiftçilerin yanı sıra vatandaşları da tedirgin etmeye başladı. Kente diğer illerden gelen hayvanlar sıkı bir şekilde denetimden geçirilmeli. Ç etin POLAT Kurban Bayramına yaklaşık 2 ay bir süre kala Sivas’ın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan şap hastalığı Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan alacak vatandaşları tedirgin etmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde farkında olmadan şap hastalığına yakalanan bir hayvanı keserken hastalık kapan kişinin Cumhuriyet Üniversitesinde ölümle yaşam arasında mücadele etmesi Sivaslıları daha da tedirgin etmeye yetti. Zaman zamanda benzer olayların ilçelerde kurulan hayvan pazarlarında yaşanması sebebiyle ilçelerdeki hayvan pazarları da kapatılarak karantina altına alınmıştı. Geçmiş yıllarda yaşanan bu gibi olayların tekrar yaşanmaması için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin şimdiden denetimleri sıklaştırması gerekiyor. Genellikle şap hastalığı Sivas’a dışarıdan gelen büyükbaş hayvanların bulaştırdığı düşünülüyor. Çünkü bu hastalığın kentteki büyükbaş hayvanlara dışarıdan gelen hayvanlar tarafından bulaştırıldığı önceki yılarda görülmüştü. Bu nedenle dışarıdan Sivas’a gelen büyükbaş hayvanların kontrol edilmesi gerekiyor. ŞAP HASTALIĞI NEDİR? Şap Hastalığı virüs adı verilen gözle görülemeyen küçük canlılar tarafından meydana getirilen çift tırnaklı hayvanlara özgü, çok bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Bu hastalık sığır, manda, koyun ve keçi yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda da görülür. Hastalık hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini oluşturmaktadır. Şap hastalığının meydana getirdiği kayıplar: Süt ve et verimindeki kayıplar, hayvanların gelişmesinde gerilik, Gebe hayvanlarda yavru atma, Özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler görülür. Hastalık virüs ile bulaşık malzemeler, meralar, yemler, sular, rüzgar, hasta çift tırnaklı yabani hayvanlar, sinekler ve hayvan bakıcılarının hastalığın bir bölgeden başka bir bölgeye yayılmasında önemli rol oynarlar. Pazar, göçler ve kurbanlık hayvan hareketleri, hastalıklı bölgeden hayvan ürünlerinin çıkartılması, nakil araçları şap virüsünün bölgeden bölgeye, hatta bir ülkeden diğer ülkeye yayılmasına sebep olurlar. Doğrudan temasla bulaşma, hava yolu ile bulaşma ve dolaylı bulaşma yolları ile hayvanlara bulaşabilen hastalık hayvanda Titreme, Donuk ve cansız bakışlar, Salyalı ve şapırtılı ağız, ağız, dil ve dudaklarda yaralar, Diş etlerinde hassasiyet ve içi dolu kabarcıklar, tırnak düşmesi ve süt veriminde azalma gibi durumlar ortaya çıkarır. İnsanlar, hasta hayvanların deri veya ağız mukozası ile temas ve yeterli ısı işlemi uygulanmamış virüsle bulaşık sütleri içerek, çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılmayan peynirleri, yine yeterli ısı işlemi uygulanmamış, etleri tüketerek hastalığa yakalanabilirler. Hastalık insandan insana geçmemektedir. Başlıca belirtiler ateş, yorgunluk, keyifsizlik, kollarda ve bacaklarda ağrılardır. Ağız içi kızarıktır. Ağızda, gırtlakta ve dudaklarda küçük ağrılı kesecikler oluşur. Bu hastalık insanları ölüme kadar sürükleyebilir.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *