
Mehmet Tırpan Uzmanlar sahursuz tutulan orucun insan sağlığını tehlikeye düşürebileceğini söyledi. Uzmanlar vatandaşları sahursuz oruç tutmamaları konusunda uyardı. Ramazan ayı dolayısıyla insan vücudunun beslenme ve uyku düzeninde değişiklikler olabileceğinin altını çizen Uzmanlar, İftar vakti ile sahur vaktinin arasında çok uzun bir süreç olduğunu insanların yaklaşık 17 saat boyunca aç kaldığını söyledi. Oruç tutacak kişilerin kesinlikle sahur yapması gerektiğinin altını çizen uzmanlar; “Sahur öğünü asla atlanmamalıdır. Aksi halde alınan besinler, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur” dedi. Sahurda, emilimleri yavaş olan ve kan şekerini daha yavaş artıran et, süt, peynir ve yoğurt, gibi besinlerin tüketilmesini öneren uzmanlar; “İftarda kızartmalar, hamur işleri, acılı-baharatlı yemekler yerine sebze çorbaları, haşlama veya ızgarada pişirilmiş yemekler ile bol salata tercih edilmelidir. Yeterli sıvı alımı da yaz ayları için ve gün içinde bedenen çalışmak durumunda olanlar için hayati önem arz etmektedir. Oruçla birlikte gün boyu artan sıvı ihtiyacı iftarla sahur arasındaki sürede karşılanmalıdır. Bol ve soğuk su yavaş yavaş ve oturarak içildiğinde kilo vermeye de yardımcı olacaktır. Günlük 2- 2, 5 litreden az olmamak kaydıyla su dengeli bir biçimde tüketilmelidir. Yemeklerin sindiriminin kolaylaşması için yemek aralarında sıvı alınmalıdır. Yemeklerin ayçiçeği, zeytinyağı, mısır özü yağı gibi bitkisel sıvı yağlar ile pişirilmesine özen gösterilmeli” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *