Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0264 %-0.01
41,1798 %-0.06
Ara
reklam
Sivas Memleket SAĞLIK Sağlıklı Beslenmenin Önemi Anlatıldı

Sağlıklı Beslenmenin Önemi Anlatıldı

Mehmet Tırpan Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü, Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi Diyetisyeni Cansu Pekcan, basın mensuplarına obezite hastalığı hakkında bilgi verdi. İl Halk Sağlığı tarafından düzenlenen programda bilgi veren Pekcan, Obezite hastalığının sağlığı bozacak şekilde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi nedeniyle ortaya çıktığını söyledi. Obezitenin çağın hastalıklarından biri olduğunun altını çizen Pekcan; “Erkek vücutlarının yüzde 15’ini, kadınların vücutlarının ise yüzde 25 dokusunu yağ tabakası oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 50, kadınlarda ise yüzde 40’ın üzerine çıkması halinde obezite hastalığını meydana geliyor” dedi. Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Pekcan; “Sağlıklı bir yaşam için alınan enerji ile harcanan enerjinin eşit düzeyde olması gerekir. Obeziteden uzak kalabilmek için yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz. Bunun için de süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, taze sebze ve meyve tüketimine dikkat etmeliyiz.  Hazır besin tüketimini azaltmalıyız. Günlük 8-10 su bardağı su tüketmeye özen göstermeliyiz. Çünkü yetersiz su tüketimi, organların çalışmasını aksatır, iştah artışına sebep olur, metabolizmayı yavaşlatır ve kabızlığa neden olur. Ayrıca öğün sayısı ve zamanına da çok dikkat etmeliyiz. Çünkü öğün atlatmak kan şekerinin kontrol edilmesini zorlaştırır ve bir sonraki öğünde fazla yemek yenilmesine neden olur. Posalı yiyeceklerin tüketimini arttırmalıyız.  Salata tüketimini arttırmalıyız, tam tahıl ve tam buğday ekmeği tüketilmeli, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmeli, haftada en az 2 gün kurubaklagil yenilmeli, kabuklu yenebilen meyveler kabuğu soyulmadan tüketilmeli” ifadelerini kullandı. OBEZİTENİN SEBEPLERİ Obezite görülme sıklığının ilimizde, ülkemizde ve dünyada görülme oranının arttığını belirten Pekcan; “Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul ediliyor” dedi. Genellikle hazır yiyeceklerin obezite hastalığına zemin hazırladığının altını çizen Pekcan, fast-food ve benzeri hazır yiyeceklerin obezite hastalığını ortaya çıkardığını söyledi. Obezitenin insan vücuduna çok ciddi zararlar verdiğini belirten Pekcan; “Obezite insan vücudunda hipertansiyon, felç, koroner alter hastalıkları, karaciğer yağlanması, astım ve solunum zorluğu, uyku apnesi, ruhsal sorunlar, gebelik komplikasyonları, kasıklarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonları, kas-iskelet mantar enfeksiyonları ve toplumsal uyumsuzluklar gibi hastalıklar meydana getiriyor” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *