Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9332 %-0.11
41,0892 %-0.16
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK Prof. Dr. Hatipoğlu: Erken tanı ile boy kısalığına müdahale edilebiliyor″

Prof. Dr. Hatipoğlu: Erken tanı ile boy kısalığına müdahale edilebiliyor″

ÇOCUK Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, eksik büyüme hormonlarının takviyesiyle boy kısalığının kader olmaktan çıkacağını söyledi..

ÇOCUK Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, eksik büyüme hormonlarının takviyesiyle boy kısalığının kader olmaktan çıkacağını söyledi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, yaşamın ilk iki yılı ve ergenlik döneminde hızlı bir boy uzaması varken, diğer dönemlerdeki uzamanın nispeten yavaş ama dengeli olduğunu belirtti. Normal büyüme için ilk olarak çocuğun dengeli beslenmesi ve hormon dengesinin normal olması  gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu  şöyle konuştu:
"Ebeveynler normal boy ve kiloda doğmuş çocuklarını aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklarla kıyaslayarak bir sorun olup olmadığını anlayabilirler. Söz gelimi okula giden bir çocuk, sınıftaki diğer çocuklara göre kısa ise bir sorundan şüphelenmek gerekiyor. Ancak çocuğun boyu, anne babasının boyundan da etkileniyor. Yani kısa boylu anne babanın çocuğu kısa olabileceği gibi, uzun anne- babanın çocuğunun boyunun da uzun olması bekleniyor."
'BOY KISALIĞI KADER DEĞİL"
Dengeli beslenen ve büyümeyi engelleyen hastalığı olmayan bir çocuk, yaşıtlarının gerisindeyse veya büyümesi durakladıysa, bu durumda hormonların kontrol edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Hatipoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağlıklı büyüme için tüm çocukluk döneminde tiroid hormonları ve büyüme hormonları normal salgılanıyor olmalıdır. Ergenlik döneminde ise, erkeklerde testisler tarafından salgılanan testosteronun ve kızlarda yumurtalık tarafından salgılanan östrojenin normal olması gerekiyor. Eksik olanın yerine konulması ile çocukta yeterli büyüme sağlanabilir. Boy kısalığına neden olan hormon eksikliğinde tanı ne kadar erken konur ve tedaviye başlanırsa çocuğun boyu o kadar iyi uzuyor. Sonuç olarak erken tanı ve tedavi ile boy kısalığına müdahale edilebiliyor.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *