
Mehmet Tırpan Özel Sivas Anadolu Hastanesi'nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Arı, vatandaşları yaklaşan kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmeleri konusunda uyardı. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması için gerekli olduğunun altını çizen Diyetisyen Arı; Kış aylarına doğru vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerektiğini söyledi. Kış aylarında daha çok vücut savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini tüketmemiz gerektiğini de belirten Arı; “Antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir” dedi.Vücudun C vitamini ihtiyacını karşılaması için taze sıkılmış meyve sularının da tüketilebileceğini kaydeden Arı; “Meyve sularının tüketiminde önemli olan sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesidir. Çünkü meyve suyunun bekletilmesi C vitamininin azalmasına neden olmaktadır. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, A vitamininin okside olmasını da engellemektedir. E vitaminin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı. BOL BOL SIVI TÜKETELİM Diyetisyen Arı; “Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir” dedi. Günde en az 8-10 su bardağı tüketilmesi gerektiğini belirten Arı; soğuk havalarda her gün en az 2-2.5 litre su içilmelidir. Sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler de tercih edilmelidir. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı. VÜCUT D VİTAMİNİ GEREKSİNİMİNİ KARŞILAYAMIYOR Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınlarının, vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına neden olduğunu vurgulayan Arı; “Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz” dedi. Kış aylarında daha çok balık tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Arı: “Balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli. (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez yenilmesi önerilmektedir” şeklinde konuştu. YAĞ TÜKETİMİNE DİKKAT Soğuk havalarda vatandaşların genellikle yağlı yiyecekleri tüketmeye eğilim olduğunu belirten Diyetisyen Arı vatandaşların yağlı yiyecekleri tüketmemesi konusunda uyardı. Katı margarin ve tereyağından kaçınılması gerektiğini belirten Arı; “Yoğun yağlı etlerden de uzak durulması gerektiğini söyledi. Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlamasında basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Arı: “Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmesi gerekir. Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi (haftada 2-3 kez) ve düzenli fiziksel aktivite yapılması önemlidir” dedi. Genellikle kış aylarında çocukların sevdiği sebzelerin az olduğunu belirten Arı şu şekilde devam etti: “Çocuklara pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış sebzelerini zorlayıcı tavırlar ile yemek yemelerini sağlamak birçok anne için problemdir. Bu nedenle ısrar etmek yerine bu sebzeleri değişik şekillerde sunmak belki de daha faydalı olacaktır. Örneğin; kereviz yemeğini sevmeyen çocuğunuza, bu sebzeyi rendeleyerek, yoğurda karıştırmak, içine bir miktarda ceviz ekleyerek çocuğa sunmak, aynı şekilde ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklara, ıspanağı bir iç olarak kullanarak; börek, poğaça ya da krep yapılması ve çocukların bu besinleri tüketmeleri sağlanmalıdır” dedi.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *

Son Depremler 29 Mart 2025 – AFAD ve Kandilli Rasathanesi Güncel Deprem Listesi
#Genel / 29 Mart 2025

Emeklilere Ek Ödeme Müjdesi! 1.000 TL’lik Fark İçin Tarih Açıklandı, Hesabınızı Kontrol Edin!
#Genel / 29 Mart 2025

Sahipsizler 17. Bölüm: Azize Ölüyor mu? Vera’nın Büyük Oyunu!
#Genel / 29 Mart 2025