Almanya’da yaşayan 77 yaşındaki Sivaslı kadın, uzun zamandır yüksek tansiyon hastalığı ile mücadele etti. Sonucu ciddi rahatsızlıklara neden olan yüksek tansiyonu her geçen zaman artan hasta, Almanya’da gittiği doktorlardan çare bulamadı. Son olarak Sivas Medicana hastanesine gelen yaşlı kadına tedavi uygulayan Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu, kalp anjiyosu yaparak iki damarı açtı. Hastalığın devam etmesi üzerine araştırmasını genişleten Erdoğu, hastanın böbrek damarlarından birinin tıkalı olduğu teşhisini koydu. Bunun üzerine ender bir operasyon olan böbrek anjiyosu gerçekleştirildi. Operasyon hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu, ‘’Bu müdahalenin ender yapılıyor olmasının nedeni, gözden kaçıyor olması. Hekimler böyle bir yönteme aşina olmayınca aklına gelmiyor bu hastalık. Örneğin hasta dört tane tansiyon ilacı kullanıyor ama halen tansiyon yüksek gidiyor. Buna beşinci, altıncı ilaç yazılıyor. ‘böbrek damarında acaba tıkanıklık var mı’ düşüncesi akla gelmiyor. Hastamız Almanya’da yaşayan bir vatandaşımız. Daha önce kalp damarına stent taktık iki damarını açtık. Son olarak ise böbrek damarındaki tıkanıklığı teşhis ettik ve açtık’’ dedi.
TANSİYON ÖNLENEMİYORSA AKLA BÖBREK GELMELİ
Hastalık hakkında bilgi veren Sivas Medicana hastanesi Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu, ‘’Tansiyon hastalığı çok sık görülen bir hastalık. Böbrek damarlarındaki daralma da tansiyon hastalığının sebeplerinden biri. Kalp anjiyosu çok sık yapılıyor ama böbrek anjiyosu sık olan bir durum değil. Böbrek damarına anjiyo yaptık ve tıkanıklık olduğunu gördük. Sonuç olarak bunun açıldığı taktirde bu hastanın tansiyonu toparlar. Bu damarı açtık ve hastamız rahat bir şekilde taburcu oldu. Bu işlem birçok yerde yapılamayan bir şey.
Bu nadir bir operasyon. Her operasyonda olduğu gibi bu operasyonda da risk var tabi. Ama hasta böyle beklerse riski ne ona bakmak lazım. Hastaya bu şekilde müdahale edilmezse hasta 4’lü 5’li tansiyon ilacı almasına rağmen tansiyonu düşmüyor. Biz bu damarı açmasaydık hasta mutlaka ciddi bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalacaktı. Bu rahatsızlığa kimlerde bakmak gerekir? Kalp damarı tıkalıysa, bacak damardı tıkalıysa bu insanda beyin damarında veya böbrek damarında tıkanıklık olabilir. Özellikle üç, dört tane tansiyon ilacı alan ama yine de tansiyonları yüksek giden varsa mutlaka böbrek damarına baktırmalı. Çünkü onda mutlaka bir sebep vardır. Böbrek damarında bir tıkanıklık varsa ve açılırsa hasta tansiyon ilaçlarını azaltabilir hatta hiç kullanmayacak hale bile gelebilir’’ dedi.