Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9332 %-0.11
41,0892 %-0.16
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu

Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu

Almanya’da yaşayan ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan bir vatandaş hastalığının çaresini Sivas Medicana hastanesinde buldu. Yurt dışında doktorlar tansiyonun nedenini bulamazken, Medicana hastanesinde böbrek damarı tıkanıklığı teşhisi kondu ve hastanede ilk kez böbrek anjiyosu gerçekleştirildi. Operasyonu gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu, ‘’Bu teşhis ve operasyon önemli bir gelişme. Hastanın durumu şuan çok iyi’’ dedi.

Almanya’da yaşayan 77 yaşındaki Sivaslı kadın, uzun zamandır yüksek tansiyon hastalığı ile mücadele etti. Sonucu ciddi rahatsızlıklara neden olan yüksek tansiyonu her geçen zaman artan hasta, Almanya’da gittiği doktorlardan çare bulamadı. Son olarak Sivas Medicana hastanesine gelen yaşlı kadına tedavi uygulayan Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu, kalp anjiyosu yaparak iki damarı açtı. Hastalığın devam etmesi üzerine araştırmasını genişleten Erdoğu, hastanın böbrek damarlarından birinin tıkalı olduğu teşhisini koydu. Bunun üzerine ender bir operasyon olan böbrek anjiyosu gerçekleştirildi. Operasyon hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu, ‘’Bu müdahalenin ender yapılıyor olmasının nedeni, gözden kaçıyor olması. Hekimler böyle bir yönteme aşina olmayınca aklına gelmiyor bu hastalık. Örneğin hasta dört tane tansiyon ilacı kullanıyor ama halen tansiyon yüksek gidiyor. Buna beşinci, altıncı ilaç yazılıyor. ‘böbrek damarında acaba tıkanıklık var mı’ düşüncesi akla gelmiyor. Hastamız Almanya’da yaşayan bir vatandaşımız. Daha önce kalp damarına stent taktık iki damarını açtık. Son olarak ise böbrek damarındaki tıkanıklığı teşhis ettik ve açtık’’ dedi.

TANSİYON ÖNLENEMİYORSA AKLA BÖBREK GELMELİ

Hastalık hakkında bilgi veren Sivas Medicana hastanesi Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu, ‘’Tansiyon hastalığı çok sık görülen bir hastalık. Böbrek damarlarındaki daralma da tansiyon hastalığının sebeplerinden biri. Kalp anjiyosu çok sık yapılıyor ama böbrek anjiyosu sık olan bir durum değil. Böbrek damarına anjiyo yaptık ve tıkanıklık olduğunu gördük. Sonuç olarak bunun açıldığı taktirde bu hastanın tansiyonu toparlar. Bu damarı açtık ve hastamız rahat bir şekilde taburcu oldu. Bu işlem birçok yerde yapılamayan bir şey.

Bu nadir bir operasyon. Her operasyonda olduğu gibi bu operasyonda da risk var tabi. Ama hasta böyle beklerse riski ne ona bakmak lazım. Hastaya bu şekilde müdahale edilmezse hasta 4’lü 5’li tansiyon ilacı almasına rağmen tansiyonu düşmüyor. Biz bu damarı açmasaydık hasta mutlaka ciddi bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalacaktı. Bu rahatsızlığa kimlerde bakmak gerekir? Kalp damarı tıkalıysa, bacak damardı tıkalıysa bu insanda beyin damarında veya böbrek damarında tıkanıklık olabilir. Özellikle üç, dört tane tansiyon ilacı alan ama yine de tansiyonları yüksek giden varsa mutlaka böbrek damarına baktırmalı. Çünkü onda mutlaka bir sebep vardır. Böbrek damarında bir tıkanıklık varsa ve açılırsa hasta tansiyon ilaçlarını azaltabilir hatta hiç kullanmayacak hale bile gelebilir’’ dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *