
Kardiyoloji Uzmanları Ramazan ayında görülen kalp krizlerinin nedenin daha çok iftar veya sahurda yenilen ağır yemeklerden kaynaklandığını, bu nedenle iftar ve sahurda ağır yemek yenmemesi gerektiğini söyledi. Mehmet TIRPAN Yemek sonrası aşırı şekilde içilen sigara ve kahvenin kişilerde kalp krizi riskini artırdığının altını çizen uzmanlar; “Yemekten hemen sonra içilen sigara kişide ani tansiyon yüksekliği ve kalp krizlerini tetikler. İftar yemeğinin hemen arkasından kesinlikle sigara içilmemeli, kan basıncını yükseltecek tuzlu çerezlerden kaçınılmalı ve sık aralıklarla kahve içilmemelidir” dedi. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebi ile oruç tutan kalp hastalarını da ciddi anlamda etkilediğinin altını çizen uzmanlar, “Artan sıcaklık uzun süren açlık kalp hastalarını olumsuz yönde etkiliyor. Ramazan ayında kalp yetmezliği olan hastalar koroner kalp hastalarına göre daha riskli bir grup oluşturuyor. Bu hastalar yaz aylarında ve uzun açlık döneminde halsizlik, bitkinlik, tansiyon düşüklüğü, aritmiler ve şuur değişikliğine kadar ilerleyen klinik tablo ile karşılaşabilirler. Bu nedenle kalp yetmezliği hastaları mümkünse oruç tutmamalı, tutmak isteyenlerin ise oruç tutmadan önce mutlaka kendilerini takip eden kardiyoloji uzmanına danışmalı. Kalp rahatsızlığı olan kişiler sahur ve iftar vaktinde günlük ortalama 3 litre su tüketmeli. Kalp rahatsızlığı olanlar kesinlikle sigara, alkol ve aşırı derecede kahve tüketiminden kaçınmalılar. Ramazanda gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kuru baklagiller, salata gibi gıdaları iftarda tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları ve aşırı tatlı isteğini engellemekte. Kalp rahatsızlığı olan kişiler iftar sofralarında birden yemek tüketmemeli. Böyle rahatsızlıkları bulunan kişiler yemekleri az ve sık aralıklarla tüketebilir” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *