Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9332 %-0.11
41,0892 %-0.16
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK İLAÇ YOKLUĞU CİDDİ SORUNA DÖNÜŞTÜ

İLAÇ YOKLUĞU CİDDİ SORUNA DÖNÜŞTÜ

Her yıl olduğu gibi bu yılda ilaç yoklukları yaşanmaya devam ediyor. İlaç fiyatlarına zam yapılmaya yakın ürünlerini piyasadan yavaş yavaş çeken ve ilaç yokluklarına sebep olan ilaç firmalarına yönelik Sağlık Bakanlığı önemli bir çalışma başlattı. İlaç yokluklarının giderilmesi adına yurt dışına ilaç ihracatına belirli bir süre ara verildi. İlaç fiyatlarına da yapılan zamla birlikte ilaç yokluklarının artık son bulması bekleniyor.

MEHMET TIPRAN

37. Bölge Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, eczacılık tarihinin insanlık tarihi ile başlayan köklerinin yüzyıllar öncesine dayandığını, ancak eczacıların halen sorunlarının çözülemediğini ve ilaç yokluklarının devam ettiğini söyledi.

İlaç fiyatlarına yapılan zam ve ilaç ihracatının ardından son aylarda ciddi sorunlar yaşandığının altını çizen Başkan Eren, “İlaç fiyatları ve ilaç ihracatının artması bir çok ilacın temini noktasında sorun teşkil etti. Çocuk antibiyotikleri, ağrı kesici ateş düşürücü şuruplarda, göz damlaları kalp, hiper tansiyon ve diyabet gibi diğer kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlarda, bazı kanser ilaçlarında ciddi sorun var. Hayati öneme haiz ilaçlarda ciddi anlamda temin sıkıntısı çekmekteyiz.” dedi.

Ankara’da yapmış oldukları eylemde ilaç yokluklarını da gündeme getirdiklerini ve sadece bu konuda geçen hafta somut adım atıldığını açıklayan Başkan Eren, “Bütün sorunların içerisinde sadece somut bir geri dönüşü ilaç yoklukları ile ilgili aldık. İlaç yoklukları ülkemizdeki kur farkı ve referans ilaç fiyat uygulamasından kaynaklı. Bir çok ilaç ülkemizde, yurt dışından daha ucuz. Bu sebeple ilaçlar tekrar yurt dışına çıkarılabiliyor. Bunu yapan ihracat firmaları ve ihracat depoları var. Zaten piyasada bulunmayan ilacı dışarıya çıkardığımızda halkımız ilaca ulaşamıyor. Bu konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklama yaparak belirli bir süre ilaç ihracatına sınırlama getirildiğini beyan etti. Alınan önlemlerin ardından 1 haftalık bir süre geçti ancak henüz etkilerini göremedik. Hafta sonu nöbetçi kalan eczacılar ile günlük nöbetçi olan eczacılar ilaçları halen bulamadıklarını belirtiyorlar. Eczanelerimiz nöbete kaldığında çocuğunun ilacını almaya gelen bir aile ile karşı karşıya geliyor. Ya da raporlu ilacını almak adına eczane eczane dolaşıp temin etmek isteyen hasta veya hasta yakınına ‘bu ilacınız yok temin edemiyoruz’ demek çok üzücü ve yorucu oluyor. Gerçekten hastalarımız ve bizler çok mağduruz. Böyle olduğu içinde 20 Şubat’ta geçmesi gereken fiyat güncellemesi 15 Aralık’a çekildi. İnşallah önümüzdeki günlerde ilaç yoklukları son bulur diye ümit ediyoruz. Şuan ihracat askıya alındı ama firmalardan eczacılara veya depolara geri dönüş olmadı. Hastalara ilaç temin etmek adına da eczaneler arasında sürekli ilaç alışverişi oluyor. Reçetede bulunan kalemlerin tek bir eczaneden girilmesi lazım. Bu konuyu kendi aramızda çözmeye çalışarak ilaç olan eczanelere hastalarımızı yönlendirerek çözmeye çalışıyoruz. Bu durum geçici bir çözüm.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *