MEHMET TIRPAN

Türk Hemşireler Derneği Sivas Temsilcisi Gülcan Coşkun, Hemşireler Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunarak küresel sağlığın güvence altına alınması için hemşireliğe yatırım yapılması ve hemşirelerin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Pandeminin etkisini göstermesi ile birlikte sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde sağlık çalışanlarının önemli bir rol üstlendiğini hatırlatan Coşkun, “Hemşireler 24 saat kesintisiz çalışma, fazla mesai, güvenli ve nitelikli bakım sağlayabileceklerinden çok daha fazla sayıda hastaya bakmak durumunda kaldılar. Sağlık çalışanlarına ekonomik olarak iyileştirme yapıldı ancak hemşirelerin maaşlarına ve özlük haklarına yönelik her hangi bir düzenleme yapılmamıştır. Bu da yetmezmiş gibi bir çok meslektaşımıza şiddet ve mobbing uygulanmaya devam edilmektedir.” dedi.

Hâkim sendika ve hastane yöneticilerinin baskısı ve ayrımcılığının da hemşireler için başlı başına bir sorun olduğunu savunan Coşkun, “Liyakata dayalı olmayan yönetici atanmaları, hemşirelik yasa ve yönetmeliğinin uygulanmaması, yüksek lisans ve doktora mezunu hemşirelerin almış oldukları eğitime göre görevlendirilmemeleri, mevzuatın vermiş olduğu haklardan yararlanmalarının engellenmesi ise hemşirelerin yükünü ağırlaştırmaktadır. Bu ülkenin hemşireleri olarak bizler de, siyasi liderlerimize, yetkililere, karar vericilere ve halkımıza sesleniyoruz. Halkımıza hak ettiği ve ihtiyaç duyduğu hemşirelik bakımını vermek için engellerimiz var. Bu engelleri kaldırmak, toplumun sağlığının korunması, hastalıkların ve sakatlıkların önlenmesi, nitelikli ve güvenli sağlık hizmetinin verilebilmesi için hemşireliğe yatırım yapın, haklarına saygı duyun. Hemşirelik mesleğini, hemşire olmayan öğretim kadrolarına öğrettirme ısrarından vazgeçin. Atama bekleyen hemşirelerin ataması bir an önce yapın. İş güvencesiz, sözleşmeli 4/B çalışma kadrolarından vazgeçin. Hemşirelerden habersiz, hemşirelere dair kararlar almaktan vazgeçin. Hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamasına öncelik verin. Tüm bu sorunlara çözüm üretmek için meslektaşlarımızı derneğimize, mesleğimize güç vermeye çağırıyoruz. Halkımızı, medya organlarını ve politika yapıcıları, halk sağlığının önceliğimiz olduğu bu mücadelemize katılmaya davet ediyoruz. Tüm bu çabaları gösterirken tüm meslektaşlarımız, 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’nü coşkuyla bir arada kutlamayı fazlasıyla hakketti. Türk Hemşireler Derneği olarak tüm meslektaşlarımızın hemşireler gününü kutluyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.