
Haber Merkezi İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı itibariyle günlük beslenmesindeki değişikliklere dikkat etmesi gerektiği belirtildi. Konu hakkında açıklama yapan Sivas Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, Ramazan ayının toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil etmekte olduğunu ve İslam’ın temel ibadetlerinden olan oruç bu ayda tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük beslenmelerinde önemli değişiklikler olduğunu söyledi. Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan kişilerin öğün sayısının değişmesi olduğunun altının çizen Sağlam, açıklamasında şunlara yer verdi; “Üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi yer almaktadır. Bunun yanında özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminde artış yaşanmaktadır. Oysa diğer zamanlarda olması gerektiği gibi oruç tutarken de sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır. Ramazan ayının yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. Uzun süreli açlığın ardından iftar sofrasında oruç açılır açılmaz genellikle kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de hızlı bir şekilde, fazla miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yenildiğinde farkında olmadan ihtiyaçtan daha fazla miktarda yenilebilmekte ve bu durum sindirim sistemi ile ilgili şikayetlerin artmasının yanı sıra uzun dönemde kilo alımına da zemin hazırlamaktadır. -Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi sebebiyle de günde ortalama 2- 2, 5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını karşılamaya destek olacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekleri tercih etmeye özen gösterilmelidir. -Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Sahur öğünü atlandığında açlık süresi daha fazla uzamakta ve bu da açlık kan şekerimizin daha erken düşmesine sebep olarak günün daha verimsiz geçmesine yol açmaktadır. Vücudumuzda yağ depolama hızını artırmamak için sahur öğününde aşırı beslenme yapılmamalı, ağır yiyecekler tercih edilmemelidir. Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle iftarda yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yemekler yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir. İftar ve sahur ana öğünleri ile birlikte iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde öğünler düzenlenmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Şeker hastalığı, hipertansiyon, karaciğer yetmezliği gibi hastalık durumlarında veya hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarda oruç tutmadan önce ilgili uzman hekime danışılması önemlidir. Bu vesileyle tüm Sivas Halkına sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir Ramazan ayı diliyorum.”
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *