Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0264 %-0.01
41,1798 %-0.06
Ara
reklam
Sivas Memleket SAĞLIK Fazla Tuz Tehlikeli: Günde 5 Gramdan Fazla Tuz Tüketmeyin

Fazla Tuz Tehlikeli: Günde 5 Gramdan Fazla Tuz Tüketmeyin

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi uyarıyor: Fazla tuz tüketimi kalp-damar hastalıklarına yol açıyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi uyarıyor: Fazla tuz tüketimi kalp-damar hastalıklarına yol açıyor!

Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında bir açıklama yapan Prof. Dr. Uğur Bilge, tuz tüketiminin azaltılması gerektiğini vurguladı. Bilge, aşırı tuz tüketiminin kan basıncını yükselterek hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskini artırdığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yetişkinlerin günlük tuz tüketimini 5 gramdan (2 gramdan az sodyum) fazla aşmamasını öneriyor. Ne yazık ki, dünya genelinde ortalama tuz tüketimi 10, 7 gram, Türkiye'de ise 9, 9 gram. Bu miktarlar, DSÖ tavsiyesinin oldukça üzerinde ve sağlığımız için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Tuz tüketimini azaltmak için neler yapabiliriz?

  • Tuzluğu masadan uzaklaştırın ve yemek pişirirken yemeğe tuz eklemekten kaçının.

  • Mümkün olduğunca taze ve sıfırdan hazırlanmış gıdalar tüketin.

  • Paketlenmiş, işlenmiş ve konserve gıdalardan uzak durun.

  • Yemeklerinizi tuz yerine baharatlar, otlar, sarımsak ve karabiber kullanarak tatlandırın.

  • Cips, tuzlu fındık, bisküvi gibi tuzlu atıştırmalıkları azaltın.

  • Deniz tuzu, kaya tuzu, sarımsak tuzu ve sofra tuzu aynı sodyum içeriğine sahiptir. Bu tür tuzları da fazla kullanmaktan kaçının.

  • Potasyum tuzları hemodiyaliz hastaları ve böbrek hastaları için uygundur. Normal bireylerde kanda potasyum yüksekliğine neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

  • Paketli gıdalardaki tuz içeriğini kontrol edin ve az tuzlu ürünler tercih edin.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *