HANİFE KANAT

İlaç fiyat kararnamelerinin değiştirilmesi gerektiğini ve eczacılar olarak bu durumun yaşattığı sorunları defalarca dile getiren Sivas Eczacılar Odası Başkanı Bahadır Eren, geçtiğimiz günlerde Türk Eczacılar Birliğince düzenlenen bölgelerarası toplantı ve eczacılar olarak verdikleri mücadele hakkında bilgi verdi.

Eczacılara hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini motto olarak benimsediklerini belirten Eren; “Sürdürülebilir Bir İlaç-Eczacılık Hizmet Modeli Sürdürülebilir Bir Sağlık Sisteminin Olmazsa Olmazıdır. ‘Eczacıya hak ettiği değer verilmelidir’ ana hedefi doğrultusunda, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu ve Bölge Eczacı Odası Başkanları ve Yöneticileri 27 Temmuz tarihinde Eylem Planı Değerlendirme Çalıştayı’nda bir araya geldik. Türk Eczacıları Birliği ve 54 bölge eczacı odasının başkanları ve yöneticileri 43. Dönem I. Bölgelerarası Toplantısı için 23-25 Haziran tarihlerinde Konya’da bir araya gelerek mesleğimizin içinde bulunduğu artık katlanılamaz bir boyuta ulaşan ekonomik darboğazı toplum sağlığının korunmasına yönelik sorumluluklarımızla birlikte tüm ayrıntıları ile değerlendirmişti. Bu toplantıda oluşturulan ortak irade ile, sağlık sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında büyük özveri ile hizmet sunan eczacıların hak ettiği değeri görmesi, eczacıların içinde bulundukları ekonomik çıkmaza çare olacak çözümler uygulamaya alınması adına birlikten doğan gücümüzü vücuda getirecek aksiyonları birlikte hayata geçirme kararlılığımızı merkezde birliğimizin ve yerelde bölge eczacı odalarımızın eşzamanlı gerçekleştirdiği 43. Dönem I. Bölgelerarası Toplantısı Sonuç Deklarasyonu’muzla ifade ettik. Yerel ve ulusal yayın organlarında geniş yer bulan açıklamalarımızla mevcut koşullar altında ilaç eczacılık hizmetlerimizin sürdürülebilirliğinin imkansızlığını tüm kamuoyuna ve ilgili taraflara en güçlü şekilde duyurduk. 8 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de duyurulan düzenleme ile 2009 yılından bu yana eczacılarla ilgili bölümü değiştirilmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nde eczacı karlılık oranlarında düzenleme yapıldı. 13 yıl sonra eczane ekonomileriyle ilgili yapılan bu düzenleme mesleğimiz adına önemli bir kazanım olmakla birlikte 2009 Yılından 2022 Yılına Enflasyon Oranı Değişimi oranları gözetildiğinde eczacıların içinde bulunduğu zor koşulları karşılayabilecek, yaralarına merhem olacak bir iyileştirme olmadığını yine bölge eczacı odalarımızla gerçekleştirdiğimiz 8 Temmuz 2022 tarihli ortak basın açıklamamızla duyurduk.” açıklamasını yaptı.

SAĞLIK BAKANLIĞI DAVET ETTİ

Toplantı yapmak üzere gittikleri Ankara’da Sağlık Bakanlığı’ndan davet aldıklarını belirten Eren; “Odalarımız ve ülkemizin dört bir yanında hizmet sunan meslektaşlarımızla birlikte uygulamaya almayı hedeflediğimiz eylem planı taslağını değerlendirmek, görüş ve değerlendirmeleri ortaklaştırarak sahada en etkin sonuçlara ulaşabilmek adına 27 Temmuz tarihinde bölge eczacı odası başkanlarımız ve yöneticilerimizle Ankara’da bir araya geldik. Akabinde Sağlık Bakanı’nın daveti üzerine, merkez heyetimiz ve oda başkan ve yöneticilerimizle birlikte kendilerini ziyarete gittik, toplantıya Sağlık Bakan Yardımcısı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı da eşlik etti. Eczane ekonomilerini belirleyen ve 13 yıldır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesi başta olmak üzere, halk sağlığını doğrudan etkileyen takviye edici gıda yönetmeliğindeki değişiklikler ve buna bağlı olarak bu gıda takviyelerinin eczanelerde eczacı kontrolünde kullanımının sağlanması, son zamanlarda daha da çok karşılaştığımız ve vatandaşın ilaca ulaşımında önemli bir etken olan ilaç yoklukları, hastaların ödemek zorunda kaldıkları ilaç fiyat farkları ve kamuda görev yapan eczacıların sorunları gibi ilaç ve eczacılık alanında yaşadığımız sorunlarımızı ve ilgili taleplerimizi kendilerine ilettik. Yaklaşık 2 saat süren verimli ve güzel bir ziyaret oldu, sürecin takipçisi olacağız, haklı taleplerimiz karşılanana kadar hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.