Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9332 %-0.11
41,0892 %-0.16
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK Akseki'de pekmez kazanları kaynıyor

Akseki'de pekmez kazanları kaynıyor

ÜZÜM bağları ve pekmezleriyle ünlü Antalya'nın Akseki İlçesi'nde her yıl eylül ayının ilk haftasında üzüm bağları bozularak, toplanan üzümlerden pekmez yapılıyor..

ÜZÜM bağları ve pekmezleriyle ünlü Antalya'nın Akseki İlçesi'nde her yıl eylül ayının ilk haftasında üzüm bağları bozularak, toplanan üzümlerden pekmez yapılıyor.
Akseki'de bağ bozumu ve pekmez dönemi ağustos ayının sonu, eylül ayının ilk haftasından itibaren başlıyor. Özenle toplanan üzümler, çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra özel olarak hazırlanan ocaklarda bakır kazanlara konularak kaynatılıyor. Üzüm üreticileri elde ettikleri bu pekmezleri kilosu 30 liradan satışa sunuyor.
Taşlıca Mahallesi'nde oturan emekli Mevlüt Özer, bu yıl üzüm rekoltesinin normalin üzerinde olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 kilo üzümden 1 kilo pekmez elde edildiğini anlatan Özer, pekmez yapımını şöyle anlattı:
"Önce bağlarda yetişen üzümlerin toplanmasıyla işe başlanıyor. Toplanan üzümler daha sonra özel yapılan çuvallara konularak üzüm ezme havuzlarında -biz buna 'şırana' da diyoruz- çuvallardaki üzümleri ayakla eziyor şıra haline getiriyoruz. Daha sonra üzümlerden elde edilen şırayı kazanlara koyarak, içerisine karıştırılan özel bir toprakla yüksek odun ateşiyle kaynatıyoruz. Daha sonra dinlenmeye bırakılan üzüm şırası soğuduktan sonra süzülerek tekrar ateşe koyuyoruz. Normal ateşte uzun bir kaynama sonrası pekmez haline, sofralık hale geliyor."

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *