Çankırı’da bu yaz mevsiminde etkili olan olumsuz hava koşulları, arıların gelişim ve beslenmesini olumsuz etkiledi ve bal üretimini büyük ölçüde düşürdü. Yüksek sıcaklıklar ve ani yağışlar, arıların nektar toplama ve kovandan ayrılma yeteneklerini kısıtladı, bu da bal üretiminde belirgin bir azalmaya yol açtı.

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yaşanan durumu değerlendirdi ve bal üreticilerine yönelik bazı tavsiyelerde bulundu. Dr. Düzgün, il genelinde yaklaşık 56 bin arı kovanı bulunduğunu belirterek, geçen yıl 450 ton bal üretimi yapıldığını, ancak bu yıl mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklar ve ani yağışlar nedeniyle üretimin kısmen etkilendiğini ifade etti. Arıların ana arının yenilenmesi ve beslenme süreçlerinde erken hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Düzgün, "Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl bitki fenolojisinin aşırı sıcaklıklara bağlı olarak daha erken çiçeklenme dönemi bitmesi sebebiyle arıların beslenmesine erken başlamalarını tavsiye ediyorum. Aşırı yağışlar ve yüksek sıcaklıklarda arılar çalışamıyor. Yetiştiricilerimiz bilinçli olarak üretim yaparlarsa iklim şartları ne olursa olsun başarılı olacaklarına inanıyorum” dedi.

200 Engelli Memur Alımı İçin Başvurular Başladı 200 Engelli Memur Alımı İçin Başvurular Başladı

Arıcılıkla uğraşan Salih Sağlam ise bu yılki olumsuz hava koşullarının verimi büyük ölçüde etkilediğini belirtti. Sağlam, “Bu seneye kadar arılıktan yüzümüzü somurtarak dönmemiştik. Ancak bu yıl Haziran ayının yağışlı geçmesi bizi dibe vurdurdu. Bal mevsimi yılda 10-15 gün sürüyor ve bu dönemde yağmur yağarsa çiçeklerdeki nektarlar yıkanıyor ve arılar nektar bulamıyor. Dolayısıyla, balın en verimli olduğu dönemde yağmurların yağması nedeniyle iyi bir verim elde edemedik. Geçmiş yıllarda çektiğimiz çitalar doluyken, bu yıl arılarımın çoğu bal katına dahi çıkmadı ve ana arı yumurta atmadı. Bu nedenle kovanın nüfusu çoğalamadı. Yıldan yıla verimimiz düşüyor. İnşallah gelecek yıl daha iyi sonuçlar elde ederiz” diye konuştu.

Kaynak: iha