Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0671 %0.05
41,2679 %0.14
Ara
Sivas Memleket Niğde Topraksız tarımla patateste tohumluk üretim arttı

Topraksız tarımla patateste tohumluk üretim arttı

YERLİ VE MİLLİ PATATES ÇEŞİTLERİNİ ÜLKE TARIMINA KAZANDIRAN NİĞDE PATATES ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ, KURDUĞU SERALARDA HAYATA GEÇİRDİĞİ TOPRAKSIZ TARIM SİSTEMİYLE ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTTIRDI.

Yerli patates çeşitlerini ülke tarımına kazandıran Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, kurduğu seralarda hayata geçirdiği topraksız tarım sistemiyle üretim kapasitesini arttırdı.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, havada ve suda yetiştirdiği patates tohumlarıyla daha yüksek verim sağlıyor. Klasik yöntem olan toprakta üretim yapıldığında bir bitkiden 5-6 tohumluk elde eden enstitü, topraksız tarım sistemiyle bu sayıyı 50 -150 arasına çıkardı. Kurmuş oldukları tam kontrollü seralarda topraksız sistemle birlikte 2 milyon adet mini yumru kapasitesine ulaşan enstitü, 12 ay boyunca tohumluk üretiyor. Tohumluk üretiminde maliyeti azaltan, verimi arttıran sistemle ilgili bilgi veren Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, amaçlarının yerli ve milli çeşitlerin çiftçilere daha kaliteli ve ucuz ulaştırılması olduğunu söyledi. Pırlak, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle yürüttüğümüz ıslah çalışmaları neticesinde enstitümüz 10 adet yerli ve milli çeşidi ülke tarımına kazandırdı. Çeşitlerimizden 8 tanesini yerli firmalara devrettik ve bu çeşitlerimizin yerli firmalar tarafından üretiminin yapılması, sertifikalandırılıp çiftçilerimize ulaştırılmasını sağlamak için de enstitümüzde ileri kademede tohumluklar üretiyoruz" dedi.

Aeroponik serada üretim kapasitesini arttırdıklarına değinen Pırlak, "Tamamen topraksız ortamda aeroponik sistemde tamamen köklere belli zamanlarda besin solüsyonu püskürtülmesi ile biz 6-7 kez hasat yapabiliyoruz. Topraklı sistemde biz bir bitkiden 6-7 adet mini yumru elde ederken bu sistemle 50 ile 150 arasında mini yumru elde ediyoruz. Enstitümüzde 12 ay boyunca tohumluk üretme çalışmalarına devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *