Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Sinem Gökal, çölyak hastaları için glütensiz kek üretti. “Glütensiz Kek” projesi, TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği alarak dikkat çekti.

Gökal, projesi hakkında bilgi verirken, "Termiye" veya "Tirmis" olarak bilinen baklagilin mineral, vitamin, lif ve protein açısından zengin olduğunu belirtti. Bu baklagilin Türkiye'de özellikle Konya, Antalya, Burdur ve Isparta’da daha çok bilindiğini ifade eden Gökal, Niğde’de pek tanınmadığını vurguladı. "Bu nedenle hocamızla birlikte araştırmalar yaptık ve termiyeyi glüten hastaları için kekin içine eklemeye karar verdik" dedi. Kekte buğday unu yerine termiye unu kullanıldığını belirten Gökal, bunun hem lezzetli hem de glüten hastalarının protein ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürün sunduğunu açıkladı.

“Çölyak Hastalarına Tüketilebilir Besinler Üretmek İstiyoruz”

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Mehmet Yetişen, projeyle birlikte termiyenin kullanım alanını genişlettiklerini kaydetti. "TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği kapsamında projemiz kabul edildi. Çölyak hastalarına uygun bir kek ürünü ortaya çıkarmayı hedefledik" diyen Yetişen, ayrıca bu projenin bir tanıtım amacı da taşıdığını belirtti.

Şam’da Yeni Bir Toplu Mezar Ortaya Çıktı: Binlerce Ceset Gömmüş Olabilirler Şam’da Yeni Bir Toplu Mezar Ortaya Çıktı: Binlerce Ceset Gömmüş Olabilirler

Yetişen, termiyenin genellikle atıştırmalık gıdalarda kullanıldığını, ancak kek yapımında kullanılmadığını gördükleri için projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini ifade etti. Gıda mühendisleri olarak kaliteli ve besin değeri yüksek ürünler geliştirmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: iha