HANİFE KANAT

Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, Ramazan ayında beslenme hususuna ilişkin önemli bilgiler verdi.

Ramazan aynın ilk 5 gününde oruç tutan vatandaşların migren ağrısı çekebileceğine dikkat çeken Uçar; “11 ayın sultanı Ramazan'ı Şerif ayını girmiş bulunmaktayız. İnsanın hem ruhunu hem de bedenini rahatlatan bir ay. Ancak Ramazan'da doğru beslenme planını organize edemediğimizde tam tersi fiziki olarak ve ruhen bedenimizi yoğurduğumuz bir ay olabiliyor. Şu an özellikle migren rahatsızlığı olan veya Ramazan'da oruç tuttuğu için kan şekeri dengesi problemi olup acillik olan kişilerin oruç tutabilmesine yardımcı olabilmek için bazı beslenme önerilerinde bulunacağım.” dedi.

19 Mayıs Pazar 2024 Sivas Nöbetçi Eczaneler 19 Mayıs Pazar 2024 Sivas Nöbetçi Eczaneler

SAHURSUZ ORUÇ TUTMAYIN!

Kesinlikle sahursuz oruç tutulmaması gerektiğini belirten Uçar; “Sahurda özellikle yumurta gibi albümün proteinden zengin, sebze gibi sudan ve liften yana zengin besinler tercih edilmeli. Özellikle salatalık gibi. Kan şekerini dengeleyen tam buğday ekmeği gibi esmer ekmekleri tercih edilmeli. Çay yerine süt veya ayran içilmemeli ve hiçbir besine tuz eklenilmemeli.” diye konuştu.

İFTARI ÇORBA VEYA SALATA İLE BAŞLAYIN

İftarda önce çorba veya salata ile başlanılması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar; “Yemeği bitirme süreniz, aynı porsiyonda yeseniz bile 10 dakika değil 20 dakika ve üzerinde olmalı. Aynı besini farklı sürelerde yediğinizde kan şekerini yükseltme hızı da farklı olacaktır. Özellikle iftar sofranızda salata ve yoğurt bulundurmaya dikkat etmelisiniz. Aslında sünnete uyum sağlamak porsiyon miktarı konusunda çok önemli yani midenizin üçte biri boşluk, üçte biri su ve üçte biri yemek olmalı. Sofradan kalkma tanımını şu şekilde yorumlayabilirim birazcık daha koysanız yiyebilirim dediğiniz anda iftardan kalkmalısınız.” ifadelerini kullandı.

ARA ÖĞÜNÜ ATLAMAYIN

İftardan sonra ara özün yapılmasının önemine değinen Uçar; “İftardan 1,5 saat sonra ve 3 saat sonra 2 tane ara öğün şeklinde ara öğün yapmalısınız bunlardan biri çay kuru meyve ve leblebiden ibaret olabilir bunlardan bir diğeri de süt ile meyve, şekersiz tatlılar veya sütlü tatlılar olmalı. Özellikle Ramazan'da baş ağrısı yaşamak istemiyorsanız Ramazan'ın ilk 3 günü şeker ve beyaz un içeren besinler tüketmemeye dikkat edin. Eğer tüketmek zorunda kalırsanız baklava gibi besinlerin yanına kan şekeri dengesini sağlamak için kesinlikle süt veya ayran ekleyin.” şeklinde konuştu.

SU TÜKETMEYİ UNUTMAYIN!

Su tüketiminin önemini vurgulayan Uçar; “Ramazan'da iftarla sahur arasında almamız gereken su miktarını homojen olarak yaymak çok ama çok önemli. İftardan sonra her saat başına alarm kurmanızı ve her saat başında gerekirse bir yudum bile olabilir su içmeye suya temas etmeye özen göstermenizi istiyoruz.” açıklamasını yaptı.

Kontrollü ve programlı biz beslenme ile Ramazan ayının çok rahat geçirilebileceğini söyleyen Uçar; “Geçen sene Ramazan ayında danışanlarımın çoğu, ‘hayatımda geçirdiğim en rahat Ramazan ayıydı, Ramazan’da gözümün önünden şöbiyetler geldi geçti benim canım istemedi.’ sözlerini söyledi. Rahat bir Ramazan ayı geçirmek için kesinlikle kontrollü ve programlı olmak gerekir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.